Представители на елитния „Торино” представиха идеите си пред областния управител Здравко Димитров, ще правят уъркшоп пред родители и спортни таланти

Италиански гранд изяви намерение да прави детска школа и футболна академия в Пловдив. Областният управител Здравко Димитров посрещна днес делегация от ФК „Торино“. Представителите на елитния клуб, който е бил 7 пъти шампион на Италия, гостуват на колегите си от „Локомотив Пловдив“. Делегацията бе ръководена от главния координатор на  ФК „Торино“ Теодоро Копола, придружаван от шефа на футболната академия  Марко Ритцери.

Гостите  споделиха, че идват в Пловдив, за да проучат възможностите за реализиране на съвместен проект за създаване на школа и академия, в която ще се обучават спортни таланти. Те заявиха, че философията на „Торино“ е насочена към младите и основната цел на клуба е да даде възможност за израстване на децата и изграждането им като пълноценни личности с ценностна система. Академията ще бъде от затворен тип и ще предлага училищно обучение, спортна подготовка и пълен пансион за децата, които бъдат селекционирани. Обучението ще бъде на реципрочен принцип, като в пловдивската академия ще гостуват италиански треньори и преподаватели, а български спортни експерти ще могат да споделят своя опит с италианските спортисти. Предвижда се организирането на футболни турнири в Торино и Пловдив.

Според Копола академии, които използват тяхната методология на обучение, са изградени в 53 града в Италия, както и по една в Бразилия и Албания. Той изтъкна, че заедно е екипа си са готови да направят уъркшоп и да представят концепцията си за футболна академия пред пловдивската общественост и родителите на талантливи деца.

Областният управител приветства идеята, като подчерта, че самият той е спортист, възпитаник на Спортното училище в Пловдив и е наясно колко важни са програмата и методиката на обучение за развитието на децата не само като спортисти, но и изграждането им като пълноценни личности. Той предложи на гостите да посетят училището, в което са се обучавали едни най-големите спортни звезди на България.