Стефано Балди призова учениците да изпращат идеи за инициативи и да търсят подкрепа за събития във Фейсбук страницата на мисията

DSCF0440

Селфи с учениците от ЕГ „Иван Вазов” си направи днес италианският посланик у нас Стефано Балди. Посещението на дипломата бе спонтанно, на път за откриването на международните изложби в панаирното градче, сред които и 13-то издание на „Вкусове от Италия”.

Стефано Балди е в България от половин година. Съчетава дипломатическата си работа с академична дейност. Изследванията му са посветени на използването на новите технологии и социалните медии в дипломацията, на приложението на мениджмънта в дипломацията и на книгите, написани от италиански дипломати. Създава и поддържа блог за обучение „Diplo Learning corner“ и сайта „Дипломацията в образи“, посветен на исторически снимки на италиански дипломати. От 2013 до 2016 година води свое авторско седмично радиопредаване „Дипломация и околности“, посветено на професията на дипломата, по радио ЛУИС.

„Много съм щастлив да бъда с вас, след като предишният посланик ми е говорил на какво високо ниво е обучението при вас”, каза негово превъзходителство на срещата си с учениците от паралелките с италиански. Той бил изключително впечатлен от интереса към езика и културата на Италия у нас. Дипломатът остана очарован, че сто процента от гимназистите са посетили страната му, в която се намира огромна част от световното културно-историческо наследство, по време на традиционните летни езикови практики.

„Имате ли Фейсбук?”, обърна се той към учениците и мигом изникна гора от ръце. „Посолството също има Фейсбук”, отговори Балди и призова учениците и преподавателите да бъдат активни и да изпращат в социалната мрежа идеи за събития, да търсят подкрепа за конкретни инициативи, да зададат актуални въпроси.

Дипломатът обеща скоро да се върне за втора по-продължителна среща, особено след като разбра, че има Дни на италианския език и училищен театър на италиански.

DSCF0437