„Музей, учител, ученик” е новият проект на РИМ, финансиран от МОН и Министерството на културата

Пътеводител за деца, работни тетрадки, наръчник за учителя и интерактивни игри подготвя Историческият музей, за да се превърне в по-привлекателно място за образователни инициативи. Институцията получи финансиране по проекта “Музей-учител-ученик”, резултат от сключено споразумение за сътрудничество между МОН и Министерството на културата. Общата стойност  е 19.522 лева.

„Подготвяме няколко семейни гида за различните експозиции – Българско възраждане, Книгоиздаване и Съединение. Ще съставим пътеводители за деца от 1 до 3 клас и за ученици между 4 и 7 клас. Предвиждаме издаването на работни тетрадки, в които ще бъдат поставени задачи – прочети, намери грешките и така, под формата на игра, децата да могат да стигат до задълбочени знания за личности и събития”, обясни главен уредник Мария Карадечева.

Предстои създаване и на наръчник на учителя, който да обяснява на педагозите каква предварителна подготовка е нужно да извършат за урок в музея, как да го реализират и да помагат на музейния специалист, както и дейностите за затвърждаване на знанията след посещението. В наръчника ще има разработени примерни музейни уроци, сценарий за урок и различни дейности, които учителят може да използва в клас.

На няколко от експонатите ще бъдат поставени анотации с отворени въпроси, ще се съставят образователни игри с карти за Възраждането, пътеводители и книжки за оцветяване с българските символи.

„Това е малка стъпка към превръщането на музея в по-диалогична среда”, обяснява идеята Карадечева. По проекта ще бъде закупена и камера, с която да се заснемат видеофилми с образователно съдържание.