Все повече родители избират книгата като подарък. „Писма от Дядо Коледа” на Дж. Толкин, „Дневникът на един Дръндьо” и „Прахосмукачката на вещицата” на Тери Пратчет най-продавани

f793ff255fa31e4c49c782798f15465e

Напук на статистиките, че българинът не чете художествена литература, а още по-малко децата и тийнейджърите, оборотите на книжарските вериги по празниците показват точно обратното. Още по-радостен е фактът, че родители масово купували за подарък именно историите на любими автори, които да оставят под елхата, вместо пистолети, ароматизирани кукли мелби или пък таблет.

В челото на най-търсените заглавие по празниците отново попадат историите за малкия магьосник от Хогуортс. Хитът определено е „Хари Потър и Прокълнатото дете”. Базирана на оригинална нова история от Дж. К. Роулинг, Джон Тифани и Джак Торн, „Хари Потър и Прокълнатото дете” е пиеса на Джак Торн. Това е и осмата история за момчето магьосник и първата, представена официално на сцена. Специалното предварително издание на сценария прави продължението на приключенията на Хари Потър, неговото семейство и приятели достъпно за читатели по цял свят веднага след световната премиера на пиесата в лондонския театър „Уест Енд“ на 30 юли 2016 година. Животът на Хари Потър никога не е бил лесен – особено сега, когато вече е претоварен с работа служител на Министерството на магията, съпруг и баща на трима ученици. Докато Хари се бори с миналото си, което все още го преследва, неговият най-малък син Албус се опитва да приеме тежестта на семейно наследство, което никога не е искал. Докато минало и настояще застрашително се сливат, баща и син ще научат неудобната истина, че тъмнината често идва от най-неочаквани места.

Книгата е в топ 3 на най-продаваните в книжарниците на „Хеликон”, „Хермес” и „Сиела”.

За пръв път на български език превод от оригиналните немски текстове на братя Грим  е направен на „Детски и домашни приказки”, които са били предпочитан подарък за по-малките.

В списъка на най-продаваните заглавия попадат и „Писма от Дядо Коледа” на Дж.Толкин. За децата на Толкин значението на Дядо Коледа и интереса към него отиват далеч отвъд очакването да напълни чорапчетата с подаръци на Бъдни вечер. Всяка година той им пише писмо, в което описва с думи и картинки къщата и приятелите, както и събитията, весели или тревожни, на Северния полюс. Понякога намират пликове, поръсени със сняг и с налепени полярни пощенски марки, друг път ги носи пощальон. Писмата, които децата пишат на Дядо Коледа, изчезват от поличката над камината, когато в стаята няма никого .

При любимите книги попада също „Дневникът на един Дръндьо”, като по празниците родителите масово купували осмата книга от Джеф Кини – „Кофти късмет”. „Прахосмукачката на вещицата” на Тери Пратчет и „Изкуството да бъдеш мързелив” на любимеца на тийнейджърите Емил Конрад са сред най-търсените през декември. Класиката на Екзюпери – „Малкият принц”, наизменно остава сред предпочитаните заглавия от малки и големи.

Тийнейджърите си имат нова мания и тя се казва “Пакта”. Става въпрос за най-успешната общност от популярни български автори на геймплей видеосъдържание. Тяхната първа книга “Пакта: Началото” вече е факт и предизвика истинска еуфория и тълпи от ентусиазирани деца и младежи. Стотици хиляди последователи, десетки милиони гледания в YouTube. Те са Aethelthtryth, heaveNBUL, Dido_D, Stinway, NeliiTBG, Znaka, F1ze, Venata, Nikicha1, Mr_Jackp0t, Hazel, Noobclever, Doomkaliber, xXShadowHexXx, Baki, borkata_pz4, Gothika_47, Touriel, Freezelord и Ang3l_0f_Death. Те са Пакта. Това е тяхната емоционална история. От самото Начало.

Книгата е предпочитан подарък и за четящите възрастни. Доказват го рекордните продажби на заглавия като „Таен свидетел” на Джон Гришам, „Стопанката на Господ” на Розмари де Мео, „Да четеш Лолита в Техеран” на Азар Нафизи, класиката на Маркес – „Любов по време на холера”.

Сред търсените заглавия е и „Моят баща” на Хуан Пабло Ескобар.Точно тази година в класацията за най-богатите хора в света на „Форбс“ за пръв път се появява името Пабло Ескобар. Той не е нито предприемач, нито компютърен гений, нито медиен магнат. Той е наркотрафикант. Синът на най-преследвания наркотрафикант в историята Пабло Ескобар разказа историята на семейството си – история за наркотици, убийства и милиарди долари.
„Баща ми възпита в мен човешките ценности, макар че извън дома не ги прилагаше на практика“, признава Хуан Пабло, който днес живее с името Себастиян Марокин и допълва, че най-търсеният човек на ХХ век умира в името на семейството си. Хуан е архитект и изнася лекции против наркотиците.

„Ако сте останали без светлина, тази книга е за вас”, съветват прочелите „Три ябълки паднаха от небето”. Книгата на младата писателка от арменски произход Нарине Абгарян е бе класирана за книга на 2016 и от книжарите на „Хеликон“.

И тъй като страстта към пътувания не е зависима от възрастта, сред предпочитаните коледни подаръци за малки и големи е била „101 романтични места в България” – Иван Михалев, Елина Цанкова.