„Вървейки по улиците на Пловдив, усещам аромата на Толедо“, призна Негово превъзходителство Алехандро Поланко в разговор с ученици от испанските паралелки

„Нужно е човек да има силна воля, за да постига целите си. Воля трябва за всичко в живота!” Това свое верую сподели в разговор с ученици от ЕГ „Иван Вазов“ посланикът на Испания у нас. Гимназистите от испанските паралелки се срещнаха днес с Негово превъзходителство Алехандро Поланко Мата, който бе посрещнат традиционно с питка и българско хоро.

След като дипломатът се запозна с историята на училището и прилаганите иновации в обучението, учениците презентираха снимки и видео материали от инициативи, празници и събития, посветени на испанската култура и история. Гимназията е участник и в Националния фестивал за училищен театър на испански език, чийто домакин тази година бе Пловдив.

Директорът Вихра Ерамян представи екипа учители, сред които има двама носители на езика и сподели, че голяма част от автентичната литература в училищната библиотека е получена от Испанското посолство. За да продължи традицията, свързана с обогатяване на фонда, Негово превъзходителство подари нови издания. Като обърна особено внимание на книгата, посветена на експедициите на Антарктида, отбелязвайки, че там България и Испания са съседи и знамената им стоят едно до друго.

Срещата с учениците завърши със спонтанно “препитване” –  Алехандро Поланко отправи въпроси към присъстващите, свързани с интереси им, техните силни качества и страни, изкуство, спорт. Посланикът беше любопитен да узнае защо учениците избират да изучават испански език, какви са неговите предимства, посещавали ли са страната му, къде биха искали да продължат образованието си. Дипломатът бе впечатлен от факта, че в испанските паралелки броят на момчетата е еднакъв с този на момичетата. Наблюденията му в други учебни заведения показали, че момичетата значително преобладават.

По време на разговора си с учениците той сравни ученето с футбола, провокиран от интереса на гимназист към „Реал Мадрид“: “Ученето много прилича на спорта и резултатите на този футболен отбор са показателни“.

Обект на разговор стана и литературата. Алехандро Поланко сподели, че една от книгите, които много харесва, е “Далеч от Толедо” на Анжел Раймонд Вагенщайн. “Вървейки по улиците на Пловдив усещам аромата на Толедо. Българската реч също много ми напомня на испанската. Ние сме близки като народи”, каза посланикът.

В края на посещението осмокласничката Дария поздрави присъстващите с песента на Глория Естефан – “Hoy” на испански. А посланикът покани всички на предстоящите събития, организирани от Испанското посолство.