В платформата ще се регистрират току-що завършилите с педагогическа правоспособност и тези без работа

Информационна система, която да обобщава търсенето и предлагането на педагогически специалисти подготвя образователното министерство. В нея учителите ще заявяват в кои общини и по кои дисциплини искат да преподават. Очаква се новата платформа да заработи до края на 2018 година.

В нея ще се регистрират както току-що завършилите университетите и придобили педагогическа правоспособност, така и останалите учители, търсещи работа. Те ще заявяват в кои общини и по кои дисциплини искат да преподават, обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и добави,че по този начин МОН ще има информация за всички специалисти, които навлизат в пенсионна възраст. Всеки, който се дипломира, ще може да види в кои общини и в кои училища се очаква недостиг на педагогически специалисти. Сметките показват, че най-голям брой учителите ще се пенсионират след около 10 години и тогава ще настъпи истинска криза, ако те не бъдат заместени от млади преподаватели, поясни Красимир Вълчев.

В момента най-търсените преподавателите по математика и информационни технологии, чужди езици, химия, физика. Липсват също така ресурсни учители, логопеди и педагогически съветници.

Учебната година ще се открие на 17 септември. До края на годината се очаква да бъде готов и да заработи регистърът за търсенето и предлагането на педагогически кадри в страната. Идеята е той да се попълни с данни за наличните кадри по области и общини, така че да може да се осъществява бързо връзка и да се пренасочват специалистите.