Гимназията има сключени договори за партньорство с водещи фирми по всяка от професиите, за които обучава

Интериорният дизайн се очертава като една от хитовите специалности в Професионалната гимназия по дървообработване, към която има все по-голям интерес и от момичета, и от момчета, още повече, че не се изучава никъде другаде в областта. Седмокласниците, които я изберат, ще се учат да проектират и създават авторски интериорни решения с помощта на съвременни компютърни програми.

„Това е професия, в която се прилагат едновременно креативни и технологични решения. Комфортни домове, функционални офиси, красиви обществени места – това е интериорният дизайн в крайния си резултат. Той обхваща процеса от идейно проектиране на дадено вътрешно пространство, до неговото окончателно изпълнение. Така че учениците добиват познания и умения за планиране на пространство, мебелно проектиране и производство, цветообразуване, компютърно проектиране“, обяснява директорът Константин Костадинов.

Училището има сключени договори с водещи фирми по всяка от професиите за които обучава, така че стажът в престижни компании е гарантиран, а той е неизменна част от дуалното обучение. Именно по настояване на бизнеса преди няколко години бе открита специалност „Полиграфия“. Кандидат-гимназистите, които я предпочетат, ще се научат да проектират лога, плакати, брошури, да правя графично оформление на пространство.

От няколго години насам е възстановен приемът по „Дърворезбарство“ и „Реставрация на стилни мебели и дограма“ по настояване на бизнеса. Учениците се учат как да обработват художествено дървото чрез резбоване на различни декоративни мотиви и изображения, да сглобяват дървени изделия, да извършват монтажно-ремонтни и реставрационни дейности.

Другите две специалности, за които също има недостиг на кадри, и за които гимназията е обявила прием в дуална форма на обучение, са „Мебелно производство“ и „Производство на тапицирани изделия“. Бъдещите майстори ще добиват както в обновените и модернизирани работилници на училището, така и във фирми от бранша.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.