Парчета на хартиена торта определиха задачите за работа по групи на урока по природни науки и български език в ОУ „Васил Петлешков“

“Вие трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света” – под това мото се проведе интердисциплинарен урок по човек и природа и български език с петокласници в ОУ “Васил Петлешков”, ръководен от преподавателите Ивайла Димитрова и Виолета Дончева.

Учениците съчетаха лабораторно упражнение и практическо приложение на знанията за изменяемите части на речта в българския език. Те успешно разделиха различни видове смеси на еднородни и нееднородни и частите на речта в българския език на изменяеми и неизменяеми. Учебният час започна с позитивна мисъл за промяната в живата природа и взаимодействието. Децата си припомниха изменението на местоименията и глаголите по граматични признаци и при определени условия, след което реализираха лабораторно упражнение и експериментираха, за да разделят правилно вещества и смеси. Наблюдаваха и отчитаха промените, които настъпват в природата и начина, по който се променят и взаимодействат веществата. Едно от заданията изискаше да открият видовете местоимения и глаголите в посочени им сентенции.

В хода на работата учениците бяха разделени на 4 работни групи чрез интерактивна игра. От парчетата на хартиена торта капитаните на отборите “изтеглиха” участниците в своя отбор, както и работен лист, включващ задача по човек и природа и български език. Работата на всяка група беше заснета на видео, което бе споделено във виртуалната класна стая в Google classroom. Родители и учители можеха да наблюдават урока онлайн.

Изводите от урока направиха самите ученици: всяко нещо в природата, в езика и в общуването между нас подлежи на промяна.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.