По-висок праг за тройка на матурата – 30 точки

Интегрирани тестове ще заменят сегашните национални външни оценявания по български език и литература и математика в четвърти, седми и десети клас. МОН предлага промяната да влезе в сила от учебната 2022/2023 г. , обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. За целта предстои промяна в Наредба 11.

Предвижда се изпитната програма по български език и литература да се съчетае с въпроси от областта на обществените науки, а  математиката – с природните науки.

“С настоящите тестове по български и математика се оценяват базови умения, но това не е достатъчно. Нужно е да стимулираме учениците да имат по-комплексни знания, най-вече от природни и обществени науки. Все по-трудно ги мотивираме за природните науки. Много малко от зрелостниците избират и такава матура”, коментира министърът.

Тъй като промяната ще влезе в сила след три години, ще има достатъчно време за апробиране на новите формати и системата да се подготви, каза още Вълчев.

Според него измененията ще дадат възможност за акцент върху практическото обучение. Промяната в изпитните тестове ще направи възможна работа по казуси, които изискват прилагане на знания и умения, усвоени по различни предмети в училище.

Предстои промяна и скалата за оценяване за ДЗИ. Намерението на образователното министерство е да вдигне прага за тройка, за който  вече ще са нужни 30% от максималния брой точки. На държавните зрелостни изпити при максимум 100 т. зрелостниците трябва да постигнат поне 30. Сега прагът е 23, което прави оценка 2,67. Засега промени в изпитите след 12 клас не се предвиждат.

„А само с налучкване на въпросите с избираем отговор, с лекота се постигат 8 точки. Завишаваме изискванията, но сега прагът е много занижен. Смисълът е зрелостниците да бъдат мислещи, хора, а не да възпроизвеждат наученото”, обобщи Красимир Вълчев.

 

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.