Синдикат „Образование“ предлага МОН да разработи и инсталира единна платформа за онлайн обучение и да създаде национална база данни с ресурс от учебни материали

Преструктуриране на учебния материал, допълнителни консултации, съобразно индивидуалните потребности на всеки ученик и осигуряване на обучение чрез използване на ИКТ, образователни платформи и други интернет приложения. Това са част от инструкциите към училищните директори от началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова заради удължената грипна ваканция, ситуацията около коронавируса и засилените мерки за предпазване от заразата. Заради забраната за организиране на масови мероприятия и отмяна на всички планирани публични събития, които предполагат събиране на много хора на едно място, препоръката на Регионалното управление на образованието е да се провеждат дистанционни родителски срещи чрез използване на електронния дневник и електронните платформи при възможност. Експерти от РУО подготвят указания за училищата от областта как да създадат виртуална класна стая, ако нямат такава.

Припомняме, че 52 общински и 4 държавни и частни училища разполагат с облачна платформа.  Тенденцията е до 2020 година 100% от пловдивските училища да са в облака. Броят на активните потребителски профили на учебните заведения в облака надвишава 13 000 – над 30% от всички учители и ученици в общината.

Днес синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ призова МОН да разработи и инсталира единна платформа за онлайн обучение, до която всички образователни институции и учители да имат безплатен достъп. Синдикатите предлагат създаване на национална база данни, администрирана от МОН, с ресурс от учебни клипове и материали на български и други езици.

„Синдикат „Образование“ е убеден, че политиката за онлайн обучения трябва да бъде приоритет на МОН и да бъде създадена и интегрирана своевременно, за да се превърне в ефективна и действаща система за образование“, коментира председателят Юлиян Петров.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.