Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките кани учители и ученици да се присъединят към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

За десета поредна година на 24 май (както и през целия месец май) малки и големи ученици могат да направят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към учители, учени, просветители и дейци на културата.

Организаторите са подготвили две диктовки. Едната е откъс от интервю с поетесата Мирела Иванова, а другата представя откъси от изказвания на поета Иван Теофилов. В текстовете са направени редакторски промени за целите на диктовката.

Диктовките се предоставят като звукови файлове. Приложени са описания на възможни грешки. Диктовките са достъпни в ютюб канала „Написаното остава. Пиши правилно!“

(https://ibl.bas.bg/kampaniyata-vnapisanoto-ostava-pishi-pravilnov-za-24-may-2024-godina/)

Присъединете се, когато и както решите: с диктовки в класната стая, на площада или самостоятелно, призовават от Института. До края на месец май участниците могат да изпратят кратка информация и снимки на диктовките, попълвайки формуляр.

Млади учени ще направят подбор на най-добрите диктовки. Резултатите ще бъдат обявени в началото на юни на страницата на Института за български език и в „Езикови справки“ във Фейсбук. Победителите ще получат по пощата тениска и стикер с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Кампанията цели да привлече вниманието към огромното значение на образованието и науката (и на грамотността като тяхна предпоставка) за развитието на обществото.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.