Инспектори от Агенцията за безопасност на храните и експерти от Държавен фонд „Земеделие“ започват масови проверки по програмите „Училищно мляко“ и „Училищен плод“. Поводът за акцията е изнесена в медиите информация за доставяни некачествени продукти по европейската схема.

По програма “Училищно мляко” учениците трябва да получават прясно пастьоризирано мляко с масленост 2 процента, кисело мляко със същата масленост, бяло саламурено сирене и кашкавал. Допустимите продукти следва да са произведени от сурово мляко. Млечните произведения трябва да са добити в одобрени обекти на територията на Европейския съюз и да се доставят в индивидуални или неиндивидуални опаковки с ненарушена цялост. Неиндивидуалните могат да бъдат отваряни, нарязвани или разливани в учебни заведения, които разполагат с помещения за приготвяне или раздаване на храна.

Прясното пастьоризирано, както и киселото мляко, трябва да се доставят единствено в индивидуални опаковки, независимо дали училищата разполагат с нужните помещения, и трябва да носят идентификационна маркировка.

В случай на установени нередности по отношение на качеството на продуктите, нарушителите ще бъдат санкционирани, а одобрението им може да бъде временно спряно или отнето.