Инспектори от Агенцията за безопасност на храните и експерти от Държавен фонд „Земеделие“ започват масови проверки по програмите „Училищно мляко“ и „Училищен плод“. Поводът за акцията е изнесена в медиите информация за доставяни некачествени продукти по европейската схема.

По програма “Училищно мляко” учениците трябва да получават прясно пастьоризирано мляко с масленост 2 процента, кисело мляко със същата масленост, бяло саламурено сирене и кашкавал. Допустимите продукти следва да са произведени от сурово мляко. Млечните произведения трябва да са добити в одобрени обекти на територията на Европейския съюз и да се доставят в индивидуални или неиндивидуални опаковки с ненарушена цялост. Неиндивидуалните могат да бъдат отваряни, нарязвани или разливани в учебни заведения, които разполагат с помещения за приготвяне или раздаване на храна.

Прясното пастьоризирано, както и киселото мляко, трябва да се доставят единствено в индивидуални опаковки, независимо дали училищата разполагат с нужните помещения, и трябва да носят идентификационна маркировка.

В случай на установени нередности по отношение на качеството на продуктите, нарушителите ще бъдат санкционирани, а одобрението им може да бъде временно спряно или отнето.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.