DSCF7720

Обмяна на добри практи и модели на обучение с училището, което се слави с единствения марчинг бенд у нас, направи пловдивското ОУ “Райна Княгиня”. Директорът Мария Гайдарова бе поканена за основен лектор на кръгла маса за предизвикателствата и перспективите пред съвременното образование, организирана от СОУ “Паисий Хилендарски” в Златица. Училището работи усилено по проекти, свързано с предприемачеството, има и богат опит в международен аспект с партньорства в Италия, Испания, Литва, Холандия.

“Имаме пример на модерно организирана бизнес среда в две големи предприятия за рудодобив. Нашите ученици учат при тях маркетинг, предприемачество, технологии и чужд език с цел мотивация да се реализират успешно. Реализирахме интересни проекти с Армения за равновесието на околната среда. Училището трябва да отговори на нарастващите потребности от иновации и технологии в обучението и да осигурава подходяща материална база”, убеден е директорът на училището Нели Стефанова.

Впечатлена от проекта “Иновативни училища”, който се реализира от “Световен образователн форум България” с председател Мария Гайдарова и Община Пловдив, Стефанова изявява желание да се презентира идеята и в Златица. Училището в петхилядната община има амбицията да въвежда модерни методи на обучение и непрестанно квалифицира педагозите си. На входа на училището могат да се видят визитките, с които всеки педагог представя себе си. Благодарение на ентусиазма и усилията на преподавателя по музика Тодор Цачев, СОУ “П. Хилендарски” развива единствения у нас марчинг бенд по американски образец. Учителят, който е работил една година в САЩ, закупува със свои средства 16 инструменти, аксесоари, учебници и софтуер от най-престижната американска компания за обучение на марчинг бенд, създава действащ детски духов оркестър. Към основния състав от 30 души има и 20 мажоретки. Бендът, подкрепен и от фондация “Америка за България”, е сред полуфиналистите на телевизионното риалити “България търси талант” през 2014 година.

Dundee_MS-56