Димитър Чакъров, който попадна в топ 5 на младите изследователи от лятната школа на MIT, изнесе открит урок на брилянтен английски пред гостите от Плимут

Иновативен офис стол, дело на зрелостниците от Математическата гимназия Атанас Маринов, Нети Крълева, Фани Петрова и Александър Маринов, смая британски педагози. Делегация от 18 учители от Великобритания посети днес училището с цел обмяна на опит с български колеги относно подходи и стратегии за общуване с учениците и влияние върху поведението им в клас. Изобретението на четиримата 12-класници решава два глобални проблема – заседналия начин на живот и използване на еко материали  в производството. Столът наподобява седло, така че човек е принуден непрекъснато да извършва движения с долната част на тялото, докато стои. Изработен е от шперплат, памук и вълна и издържа до 250 килограма. Екипът работи заедно в учебна компания, която е носител на приза за най-добра маркетингова стратегия в конкурса на „Джуниър ъчийвмънт” за 2019 година. Като награда младежите стажували две седмици през лятото в „Ню Бояна Филм Студиос” и изготвили маркетинговата стратегия на компанията за следващите две години.

Гостите от Плимут бяха не по-малко впечатлени и от работата на клуба по краезнание, който се ръководи от преподавателя по история Атанаска Колева. Учениците осъществяват контакти с музеи и културни центрове, разработват 3D модели на експонати и електронни учебници по история. Последният им проект, който продължават да надграждат, е с Държавен архив-Пловдив за разработване на уебсайт с материали и снимки от фондовете.

Британците научиха и за мобилностите по програма „Еразъм+” на ученици от Математическата гимназия. 12-класниците Екатерина, Алекс и Атанас са членове на организацията Walktogether и работят по проекти, свързани с неформалното образование, равенството между половете и др.

Тъкмо, когато коментираха колко са впечатлени от видяното и чутото до момента, настъпи кулминацията – пред бялата дъска застана зрелостникът Димитър Чакъров. Директорът на гимназията Веселина Карапеева побърза да уточни, че следва открит урок по математика, който ще проведе момче, попаднало в топ 5 на най-добрите участници в тазгодишната Лятна изследователска школа, организирана от Центъра за върхови постижения в образованието на Масачузетски технологичен институт (MIT). За първи път в историята на българското участие наш млад изследовател се оказва сред най-добрите. На брилянтен английски, демонстрирайки завидни презентационни умения и знания по математика, Димитър спечели овациите на англичаните.

На презентациите присъстваха също ученици и учители от Профилираната гимназия за чужди езици в Перник. Тя е иновативно училище с въведен нов учебен предмет „Уеб програмиране” и гостува на МГ по националната програма “Иновации в действие”.