Търсят вариант за разширяване на филиала на Техническия университет

Вузът ще обучава и ръководители на транспортни фирми

DSCF6756

Инженерните науки преживяват ренесанс. Това заяви при старта на новата академична година Ректорът на Техническия университет – проф. Георги Михов. Интересът към инженерните специалности е нараснал и  те се оказват най-предпочитани от първокурсниците. Бъдещите инженери от випуск 2015 са основно от професионалните гимназии, като за първи път има рекорден прием на кадри на Математическата гимназия в Пловдив. Те ще учат най-вече в компютърни специалности, казаха от ръководството на вуза. Чуждестранните студенти, които ще се обучават тук, са от Турция, Гърция, Сърбия и Корея. Техните предпочитания са към „Компютърни системи и технологии”, „Транспортна техника и технологии”, „Полиграфия” и „Машиностроене и уредостроене”.

Градът изпитва голяма нужда от квалифицирани инженерни кадри, в индустрията са заети над 70 000 души и в момента 3 нови фабрики търсят спешно 5000 души, основно с техническа насоченост, каза кметът  Иван Тотев, който е и възпитаник на пловдивския филиал на Техническия университет.  В приветствието си към студентите той ги увери, че са направили възможно най-правилния избор, тъй като Пловдив има нарастваща безнес база,  добри условия на живот и възможност за кариера. Заради потребността от кадри, ще се търси възможност за разширяване базата на филиала, добави Тотев.

Филиалът партнира с 45 компании от региона, участва в 4 клъстера и подготвя център за специализанти по различни инженерни направления, за да реагира на нарастващото търсене на кадри, каза директорът проф. Михаил Петров.

През изминалата учебна година са били обучени 20 работещи инженери във фирма „Арсенал” по оръжейно и боеприпасно производство. Според договора преподаватели от вуза, както и експерти от компанията,  са водили 7 дисциплини на кадрите на оръжейния завод.

Инженер Койчо Русев – председател на Сдружението на организациите от автомобилния транспорт и член на Настоятелството на Техническия университет съобщи, че е започнал преговори с ръководството на филиала за обучение на ръководители на транспортни фирми в страната по стандартите на Международния съюз по пътен транспорт /ИРУ/. В България има 9700 лицензирани транспортни фирми и още толкова, които работят на собствена сметка, каза инж. Койчо Русев. Мнозина от собствениците на малки транспортни компании обаче трябвало да бъдат обучени за мениджъри по стандартите по транспорт на ЕС.