Студентите от специалност „Дизайн и печатни комуникации“ на Техническия университет показват умения по цветознание

25624717_1978502239032349_1892998500_o-1

Нарисувайте коледно настроение с компютър или колажна техника. Такова задание получили първокурсниците по „Дизайн и печатни комуникации“ на пловдивския филиал на Техническия университет по цветознание. Именно заради уменията да използват компютрите като изразно средство в изобразителното изкуство новата специалност отбеляза бум. По нея се обучават 30 студенти.

„Студентите ми имат изключителна професионална реализация. Който не е поискал да се реализира в нашата професия, само той не е успял. Имаме постоянно запитвания за кадри в широк диапазон от професии. Завършилите студенти стават технолози, специалисти по предпечат, печатари, организатори на производство, доставка и поддръжка на машини за печат. Голямото предимство е, че успяват да намерят работа на точното място по веригата на печатарската индустрия. При едни взема превес творчеството, при други – инженерните умения, при трети – мениджмънтът. Мнозина имат куража и желанието да започнат собствен бизнес“, разказва доц. Силвина Илиева. Тя преподава графичен дизайн, цветознание, подготвителни процеси, шрифт и типография, графични приложения. Тя е художник, доктор в областта на изобразителните изкуства. Обучила е над 100 инженери в специалност „Полиграфия“.

„През последните 2-3 години имахме спад в приема на студенти. Примината се оказа наименованието на специалността. В очите на учениците, които искат да станат студенти, думата „полиграфия“ се оказа старомондна и дори малко неразбираема. Докато „Дизайн и печатни комуникации“ звучи съвременно и интересно. Печатането никога няма бъде старомодно. Независимо дали ще печатаме книги, етикети, върху хартия, пластмаса или метал. Всъщност и работата с 3D принтерите е вид печат. Акцентите върху дизайна при обучението на бъдещите инженери също подсилва интереса на студентите. За мен е важно да усетя, че част от студентите ми се чувстват творци“, разсъждава доц. Илиева.

Част от тях са завършили Художествената или гимназията за сценични и екранни изкуства и искат да продължат развитието си като ползват компютъра като изразно средство. Други искат да работят със съвременните печатни машини. Магистрите са най-често бакалаври от Техническия, но има и студенти АМТИИ, УХТ, а от тази учебна година и от Аграрния университет.