SONY DSC

Първокурсници от Гърция, Турция и Сърбия присъстваха на днешната церемония по откриване на новата академична година, пловдивският филиал ще има втора лаборатория по роботика

„Индустриална икономика“ е новата специалност в пловдивския филиал на Техническия университет по искане на „Тракия икономическа зона“. Днес вузът откри официално академичната година и посрещна 400 инженери от 32-я си випуск.

„Пред нас стоеше въпросът какво е общото в промишлените предприятия на „Тракия икономическа зона“. Знаем, че производствата са разнородни, така че кадрите, които ще готвим, трябва да са с по-широка специализация. Съвременният инженер в промишленото предприятие трябва да познава неговото енергийно и електростопанство, средства за автоматизация – от контролери, през манипулатори и роботи, да има представа от съвременните електронни устройства. В този по-широк спектър от инженерни науки ще обучаваме бъдещите магистри  по индустриална електроника“ – каза доц. Георги Ганев, заместник-декан на Факултета по електроника и автоматика. Обучението по новата специалност е само задочно и ще се провежда само в събота и неделя. Целта е да бъдат обучени мотивирани работещи специалисти, които искат да разширят инженерните си познания.

Учебната програма е съставена заедно с представители на предприятията. Така бъдещите инженери ще бъдат достатъчно добре подготвени за нуждите на производствата.

Изводът от изминалата кандидатстудентска кампания е огромният интерес към „Компютърни системи и технологии“, където петима са се състезавали място.

За първи път във филиала ще учи запорожки българин. Сред първокурсниците днес бяха младежи с български корени от Гърция, Турция и Сърбия. Обратната информация от чуждестранните студенти е, че след завършване на висшето си образование те са конкурентоспособни на пазара на труда в своите страни, а част от тях остават да работят в България с много добро заплащане, уточни директорът на филиала проф. Въльо Николов.

През новата учебна година ще бъде открита втора лаборатория по роботика – дарение от българската фирма „Ехнатон“. В нея бъдещите инженери ще се обучават да работят и програмират промишлени роботи.