Децата могат да получат автограф върху книгите от талантливия маестро

 alica

Изложба на един от най-изявените илюстратори у нас и в Европа Ясен Гюзелев ще се открие в Градската художествена галерия. Пловдивската публика ще може да се срещне с талантливия маестро, а децата – да получат автограф върху екземпляр от българските издания на „Алиса в страната на чудесата“,  „Алиса в огледалния свят“ и „Приключенията на Пинокио“. Окриването на изложбата с оригиналите на най-прочутите му илюстрации е на 18 март от 18 часа.

 Изкуството на Ясен Гюзелев се характеризира с брилянтна техника, вдъхновена от Ренесанса, добрите реалистични школи от XIX век. В същото време неговите творби са модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно.
Сред най-известните книги, илюстринани от него, освен „Алиса“ и „Пинокио“, са “Дама пика“ от А.С.Пушкин,  „Дон Кихот” на Сервантес, „Оливър Туист” на Чарлз Дикенс;  приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин;  митологичните истории за „Артур и Екскалибур” или „Орфей и Евридика”, разкази за живота на  Сократ и Микеланджело; Карти Таро.

Ясен Гюзелев Работи за едни от най-реномираните издателства в  Испания, Канада, Великобритания, Германия, Тайван и България. През 1990 година заминава за Италия, където рисува илюстрации, корици за книги, Таро карти и графичен дизайн за различни издатели и списания в Милано, Торино и Флоренция.

  „Почти никога не използвам една и съща техника, едно към едно с предишния си проект. Всяка нова работа я виждам по различен начин и тя изисква ново намиране“, казва авторът.