От „Индъстри уоч” предлагат система за обучение по предприемачество в училище

 

DSCF5441

Децата се раждат предприемачи. Човек е готов да рискува, да скочи в неизвестното. Всяко дете, което идва на този свят, започва живот в несигурна среда. Ако децата ни не бяха оборудвани с инстинкта на предприемачи, те нямаше да могат да оцелеят. Това, което ние правим с тях, е да убием предприемача у тях. Това заяви икономистът и съсобственик на „Индъстри уоч” Георги Стоев на кръгла маса „Възможности за развитие на младежкото предприемачество” в Дома на културата. Събитието бе в рамките на проекта за изграждане на Младежки център в Пловдив с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

„Целта на дискусията е да идентифицираме младите хора и да разберем от какво имат нужда, за да предложим адекватни курсове и обучения в центъра”, каза кметът на район „Централен” Георги Титюков, който представи добри практики на общината в сферата на младежкото предприемачество.

На срещата присъстваха директори на училища, представители на студентски съвети, НПО, Бюрото по труда, социални институции, читалища и чуждестранни партньори.

„Темата за младежкото предприемачество става актуална и в българското училище. Миналата година направихме изследване с цел картографиране на предприемаческата екосистема у нас. Въпреки множеството курсове по бизнес, мениджмънт и икономика за деца и ученици, голямата част от тях са фокусирани върху техническите умения – как да регистрираш фирма, счетоводни техники, какво са приходи и разходи. Не открихме нито един курс, който изгражда мирглед, който обяснява концепциите за риск и несигурност, който обяснява провала като техника за придобиване на нови знания. Провалът в училище е слаб 2, а в предприемачеството е важна стъпка да продължиш напред и да скочиш още по-високо. Няма курсове с фокус върху морала на пазарната икономика, морала на печалбата, които са ключови елементи що се отнася до кариерата на младите като предприемачи”, обясни Георги Стоев. Той посочи като проблем факта, че младежкото предприемачество е концентрирано изцяло върху IT сектора и така се губели децата предприемачи, които искат да учат химия, архитектура, строително инженерство, медицина.

От „Индъстри уоч”  са разработили 30-часов курс по предприемачество, който предлагат безвъзмездно на училищата. Обучението е под формата на игри и ситуации и вече се прилага с 30 пловдивски ученици между 16 и 18 години.

Елизабет Хауг от Норвегия обясни, че предприемачество при тях е залегнало като предмет  още от детската градина, преминавайки през училище и стигайки до висшите учебни заведения. Целта е да се подобри регионалната политика за младежко предприемачество, както и култура, която да вдъхновява младите. Първият обмен на млади хора между България и Норвегия в Младежкия център се очаква да се осъществи още през есента.