Предложението на МОН е изпитът по български да се проведе на 9 юни, а по математика на 11 юни. Малките матури на 4-класниците ще бъдат само две

 

Националното външно оценяване да се проведе в началото юни предлага Министерството на образованието и науката в проекта на график на учебното време през следващата учебна година, пуснат за обществено обсъждане. Заложено е изпитът по български език за 7-класниците да бъде на 9-ти юни 2020 г. На същата дата ще се проведе и НВО по предмета за 10 клас клас. Предложението за НВО по математика е да бъде на 11 юни.

За външното оценяване за четвъртокласниците планираните дати са 27-ми и 29-ти май. То ще бъде по български език и математика. Обучението по новите учебни програми по тези предмети позволява оценка на функционалната грамотност на учениците, затова отпадат изпитите „Човекът и природата“ и „Човекът и общество“.

Държавните зрелостни изпити са предвидени за 20 май – по български език и литература, и на 22 май – втори изпит.

Четири са заложените ваканции. Планира се есенната да е от 1-ви до 3-ти ноември, а коледната да продължи 16 дни – от 21-ви декември до 5-ти януари 2020 г. 5 февруари е неучебен, преди да започне вторият срок на 6-ти февруари. От 11-ти до 20-ти април ще е пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас, а от 16-ти до 20-ти април няма да учат 12-класниците, които ще завършат на 14 май.

На 29-ти май би трябвало да приключи учебната година за децата от 1 до 3 клас, на 16-ти юни – за учениците от 4 до 6 клас. Предвижда се до 30-ти юни да посещават училище учениците в паралелки в спортните училища, както и всички ученици от 7 до 11 клас.

Успоредно са предложени за обсъждане и проекти на графици на ученическите олимпиади, на националните състезания, както и на състезанията по професии през следващата учебна година. Времето за обсъждане на предложените от МОН варианти е един месец от публикуването на официалната страница на министерството.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.