Първото препитване е по български език на 9 май. Проверяват знанията на близо 5800 ученици от областта

За поредна година изпитният маратон през месеците май и юни  маратон стартира с националните външни оценявания за 4 клас. Първият тест е по български език и литература на 9 май. На следващия ден ще е препитването по математика, а оценяванията по „Човекът и обществото“ и по „Човекът и природата“ ще се проведат на 14 и 16 май. Началото на всички изпити е 10 часа. Малко преди това директорите ще получат пароли за разсекретяване на тестовите варианти, които ще бъдат разпечатани и раздадени на децата.

Около 5900 ученици от областта трябва де се явят на т.нар. малки матури. Максималният резултат за всеки от тестовете е 20 точки. С 1 точка се оценяват правилните отговори на задачите с избираем отговор и с 2 точки –  всяка задача със свободен отговор, която изисква разбиране и прилагане на усвоени знания.

На 21 и 23 май са зрелостните изпити за 12-класниците. В периода 10-14 юни ще се проведе национално външно оценяване за проверка на дигиталните компетентности на 10-класниците. Тази година изпитите на кандидат-гимназистите са изтеглени през юни. На 17 юни е външното оценяване по български, а на 19 юни е тестът по математика, които се провеждат в училището, в което се обучава ученикът. Тъй като всички седмокласници трябва да влязат в гимназия, тези, които са изкарали двойки, ще участват в балообразуването само с оценките от дипломата.

Изпитите за проверка на способностите ще се проведат, както следва – на 20 юни по изобразително изкуство, по музика – на 24 юни, на 25 и 26 юни са по спорт.