70 институции за висше и средно образование в чужбина ще се включат в 20-ото издание на форума, който ще се проведе на 24. март в хотел Double Tree By Hilton. За първи път се включва френската мрежа от кулинарни академии Le Cordon Bleu

70 институции за висше, средно образование и центрове за летни езикови програми от 17 държави ще се включат в 20-ото издание на изложение “Световно образование”, организирано от образователния консултант “Интеграл”. Форумът в Пловдив ще се проведе на 24. март (хотел Double Tree By Hilton).

Засилен интерес за следване в чужбина отчитат организаторите на форума, като се базират на данните за регистрациите спрямо м.г.

Тенденции

Нидерландия остава водеща дестинация в желанието на кандидатите. Впечатление прави ръстът на кандидатури в Ирландия (двойно) и Швеция (с 45%). Въпреки късните отговори за прием от държавните университети в Ирландия (края на август), годишните такси за обучение (EUR 3000-7500) и политиката за финансиране са сред предпоставките за нарасналия интерес към страната. Сред предпочитаните програми и университети там са анимация, архитектура, актьорско майсторство и бизнес в университети като GriffithэCollege Dublin (отново участник на предстоящия форум), Trinity College Dublin, University of Limmerick. Griffith College е известен и с по-гъвкава политика и бърз процес по обработка на кандидатурите.

Безплатното обучение в Швеция за бакалавърски и магистърски програми е основният фактор, с който страната привлича студенти.

Интересът към Великобритания остава постоянен и на нивата от 2023 г., като отново лондонските университети (King’s College, UCL, City, University of Greenwich) са с най-много кандидати, следвани от University of Southampton, University of Portsmouth, University of Essex (които присъстват на форума). Университетите от Острова се затвърждават и като институциите, предлагащи най-голямо многообразие от специалности. Освен традиционните бизнес, икономика, компютърни науки, машинно и електро инженерство, тази година кандидатурите включват и специалности като невронауки, астрофизика, криминология и фармация.

Непроменени остават условията за обучение на чуждестранни студенти в Нидерландия през следващата учебна 2024-2025 г. На юбилейния форум „Световно образование“ ще присъстват 5 от най-големите нидерландски университети, които традиционно приемат студенти от България. Това са Fontys University of Applied Sciences, Eindhoven University of Technology, Hague University of Applied Sciences, NHL Stenden и Rotterdam Business School.

Италия една от дестинациите в последните две години с най-голям и устойчив ръст в интереса на кандидат-студентите. През настоящата кампания той е с 21% по-висок спрямо м.г., като информацията и от някои италиански университети сочи, че през тази година са получили рекорден брой кандидатури. Конкуренцията засилва и изискванията на някои от най-търсените университети в Милано. За програми, свързани с икономика и бизнес, е необходимо кандидатите да предоставят по-високи резултати от SAT спрямо предходната кандидатстудентска кампания. Част от този ръст се дължи на специалностите в сферата на модата и дизайна, където Италия традиционно е сред топ предпочитанията. Интерес се наблюдава тази година и към американските университети в страната, които предлагат възможности за стипендии и по-ниски такси.

Белгия е другата дестинация в последните две години, към която броят на кандидатите се увеличава значително. Той е с 12% е по-висок т.г., като покачването на таксата за обучение е незначително и за предстоящата учебна година тя е 1116 евро. Сред по-интересните програми бъдещите студенти могат да открият креативни технологии и изкуствен интелект, 3D анимация, дигитален и графичен дизайн. Приемът на студенти за учебната 2024-2025 е отворен и продължава до юни.

По отношение на кандидатурите за САЩ се забелязва повече интерес към учебни заведения по Източното крайбрежие, като все още водещ фактор при избора са възможностите за финансиране под формата на спортни или академични стипендии. През настоящата кампания се отчитат и първите приеми на студенти за магистърски програми в University of Pennsylvania и University of Connecticut в сферите на психологията и социалните науки.

Посетителите на форума ще намерят полезна информация за обучението в Австрия и Германия. Девет австрийски университета участват чрез Стопанската камара на Австрия в България, а представители на немската организация за обмен DAAD ще споделят новостите около програмите на немски и английски и приема в Германия.

Стипендии

Стипендия от 5000 паунда отстъпка от таксата за обучение за всички години предлага University of Essex. Университетът предлага и спортни стипендии, които могат да покрият до 100% от разходите за обучение. До 30% отстъпка от таксата за обучение предлага швейцарската образователна група Swiss Education Group. До 50% отстъпка от таксата за обучение в американски университети предлагат от Kaplan Pathway International.

Нови участници на форум „Световно образование“

За първи път тази година в изложението се включва френската мрежа от кулинарни академии Le Cordon Bleu. Тя е една от най-реномираните институции в сферата на кулинарията с кампуси във Франция, Англия, Испания, САЩ, Тайланд, Австралия, Бразилия и др. Заинтересованите да продължат обучението си на френски език ще могат да се запознаят и с възможностите, които предлага Университетът в Люксембург.

Един от най-престижните испански университети в сферата на бизнеса и правото – ESADE, също ще присъства на изложението. Той е класиран в топ 10 на редица световни класации като QS и Financial Times. За първи път във форума ще се включи и Университетът на Ланкастър (Lancaster University Leipzig) с европейския си кампус в Лайпциг, където студентите могат да се обучават на по-достъпни такси спрямо Великобритания. Университетът си партнира с организация, която предлага пълно финансиране на таксата за студенти от ЕС под формата на студентски заем.

На предстоящото изложение ще има обособена зона Study in Slovenia, където посетителите ще могат да научат за възможностите за обучение в Словения в 4 университета, сред които Университетът в Любляна и Университетът в Марибор.

Специално внимание ще бъде обърнато и на кариерното ориентиране и развитие, чрез обособена зона за тестове за избор на специалност и курс за кариерно ориентиране, както и с повече фокус върху финанси и предприемачество на масата на InvestIN.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.