Таблата в документалната експозиция са посветени на Виден Табаков, който е почетен професор на НАСА и допринася за развитието на космическата програма на САЩ

Почти 50 години проф. Виден Табаков е един от най‐изявените изследователи на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ. Сред многобройните му заслуги за развитието на авиокосмическата техника и технологии се откроява дейността му, свързана с ракетата носител „Сатурн“, с която американските астронавти осъществиха пилотирани полети до Луната по програмата „Аполо“.

Тези и още любопитни факти разкриха организаторите на документалната изложба за живота и делото на българина, който се включва в екипа на Вернер фон Браун и допринася за кацането на Нийл Армстронг на Луната. 23-те табла са подредени в Дома на културата и могат да бъдат разгледани до 3 февруари.

Проф. Виден Табаков е ключова фигура в реализацията на американската космическа програма. Неговите изследвания са изключително важни за авиацията и за енергийните инсталации. Той е организирал и оглавявал дълги години Graduate School of the University of Cincinnati, където е имал 300 успешни докторанти по аерокосмическо инженерство и инженерна механика. Между неговите изявени докторанти и сътрудници е Нийл Армстронг, който пръв стъпва на Луната. Самият Армстронг  е бил професор по аерокосмическо инженерство в отдела на Табаков в Университета в Синсинати и става негов неразделен приятел.

Цитира се разговор между двамата, в който Амстронг се обръща към приятеля си с думите: „Моля те, направи така, че да успеем да се върнем от полета…“ А проф. Табаков му обещава, че ще направи всичко по силите си и ще успее, както и се случва.

„Когато програма „Аполо“ стартира, се оказва, че сплавите, които се използват за ракетните двигатели, не могат да издържат на високите температури. Затова ръководителят на програмата Вернер фон Браун, който е бил член на научно жури на докторантурата на проф. Табаков, привлича към екипа  българския учен. Виден Табаков разработва необходимите високотехнологични сплави и дава конструктивните решения, които позволяват ракетата да издържи на изключително високите температури, развиващи се при космически полет“, разказа на откриването на изложбата д-р Георги Дренски – последният докторант на проф. Табаков, който е плътно до него в последните години от живота му. Той подчерта и изключителната щедрост на професора към студентите и докторантите, на които той е отделял цялото си време и ги е подпомагал финансово.

Благодарение на разработките на проф. Табаков се удължава три пъти животът на самолетните двигатели. Като специалист по сплавите, той има съществен принос и в работата на редица автогиганти като „Дженерал моторс“, които го канят да консултира процесите на създаване на редица подобрения в автомобилната индустрия, разказа още Георги Дренски.

Днес на входа на Университета в Синсинати студентите биват посрещнати от две огромни пана –  на Нийл Амстронг и на проф. Виден Табаков. Лабораторията, в която е работил българинът, e наречена на негово име през 2009 г. Наред с многобройните научни награди, той е обявен за почетен професор на НАСА. Двукратен носител на приза „Инженер на годината“ на САЩ, има и награда за цялостен принос.

Табаков е един от малкото натурализирани в Страната на неограничените възможности европейци, на които се оказва такава чест. Въпреки че работи в една строго секретна сфера, той има над 400 публикации в едни от най-авторитетните световни научни издания.

Създаването на личен фонд на световноизвестния професор ще позволи на всеки да има достъп и да се запознае по-обстойно с живота му. Сред личните документи, прехвърлени на няколко пъти от САЩ с помощта на фондация „Визия за научен и технологичен растеж“  и дарени в „Централния държавен архив“ към Държавна агенция „Архиви“, са биографични сведения, договор за покупка на жилище, застрахователна полица, грамоти и награди, документи от научна и служебна дейност – статии, доклади, лекции, логаритмични линии, значки, патентни заявки на негови изобретения. Служебна кореспонденция с международни компании, институти и университети, снимки с колеги и близки от конференции, симпозиуми, дипломиране на негови студенти и др. и документи на роднини и близки.

Една от целите на фондация „Визия за научен и технологичен растеж“, съорганизатор на изложбата, е да насърчава учениците да обмислят кариера в науката. Ранното въвеждане на ученици и студенти в науката, технологиите, инженерните и дейностите, свързани с математиката, ще помогне на икономиката да расте“, казва изпълнителният директор Румяна Атанасова. В подкрепа на това тяхно убеждение е разпространяване на информация за постиженията на професор Табаков. От няколко години фондацията работи по проект за популяризиране на постиженията на световноизвестния учен.

 „Бях поразена от готовността, отзивчивостта и отношението, което получихме в Университета в Синсинати, когато споделихме, че искаме да популяризираме живота и делото на проф. Табаков. Всички ни помагаха и съм горда, че благодарение на положените усилия, както и на безценната професионална и компетентна помощ в класирането и обработката на документите от страна на ДА „Архиви“, днес информацията за проф. Виден Табаков вече намери своето място и присъства в учебниците за 7 и 9 клас“, каза Румяна Атанасова.

Виден Табаков е роден през 1919 г. във видинското село Стакевци. Човек с необикновена съдба, пълен с премеждия живот, той напуска този свят на 95 годишна възраст през 2015 година.