„Нарисувани думи” гостува в НБ „Иван Вазов” и събира творбите на съвременни художници

Изложба събира на едно място някои от най-вълнуващите илюстрации на детски книги от Обединеното кралство от последните години. „Нарисувани думи“ е създадена с подкрепата на Британски съвет и представя творчеството на десет илюстратори с ярък почерк.

Експозицията, която гостува в рамките на литературния фестивал „Пловдив чете, може да бъде разгледана в Народна библиотека „Иван Вазов“ до 16 юни. “.

Богатата история на илюстрациите на детски книги в Обединеното кралство е добре позната от световноизвестните „Зайчето Питър“, „Мечето Падингтън“ и „Мечо Пух“.  Изложбата „Нарисувани думи” предлага поглед към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени британски художници, както и от такива, които тепърва започват творческия си път.

Куратор на изложбата е Лорън Чайлд – носителка на множество награди, художник и писател, Детски лауреат за 2017-2019 година − титла, която се присъжда в Обединеното кралство на всеки две години за цялостен принос към детската литература.

„За мен илюстрацията е тясно свързана с поезията. Чрез грижлив подбор на изображение, което най-добре би изразило значението, илюстрацията се радва на привилегията да изчиства мисли или събития, събирайки ги в едно единствено изображение, сътворявайки образи, които могат да се тълкуват по различен начин всеки път“, споделя Лорън.

Детски отдел на НБ „Иван Вазов“ организира три работилници за деца на 30. май, 6. юни и 13.юни. В часовете между 10 и 12 ч. деца и ученици ще могат да се включат в ателиетата за илюстрации в Детския отдел на библиотеката.