Идеята е, когато човек влезе в музей или галерия, да може да „прочете” творбите, казва Весела Ножарова

DSCF5415

Идеята й е да направи говоренето за изкуство по-запалващо за масовата публика. Затова с охота приема предложението на фондация „Отворени изкуства” за серия от 5 лекции „Въведение в съвременното изкуство”. Невероятно, но факт – в празничните почивни дни любопитни да разширят мирогледа и да обогатят познанията си напълниха малката зала на Дома на киното, за да чуят интерпретацията на изкуствоведа Весела Ножарова за началото на съвременното изкуство у нас.

„Благодарна съм на пловдивската публика. Отдавна не бях виждала толкова позитивни и добронамерени хора, които искат да научат нещо.  Опитвам се да говоря просто и ясно, без сложни професионални теми. Целта ми е да напрвя говореното за изкуство по-запалващо за масовата публика”, казва изкуствоведът. Тя развива тезата, че съвременното изкуство не нещо елитарно, за което се изисква специална подготовка, а е достатъчно позитивно отношение и желание да разбереш посланието. Защото в 90 на сто от случаите то или се занимава с комуникация, или е самата комуникация.

Своеобразен акцент в поредицата отворени лекции е езикът на съвременното изкуство и начинът, по който представя идеите си.

„Идеята е,  когато човек влезе в музей и галерия и види произведение на изкуството – дори да е инсталация или видеоработа, да се замисли за език, който авторът ползва и откъде е генериран. И може би да се опита да „прочете” творбата по своему”, казва Весела