55 ученици завършват с пълно отличие, 6.00 от ДЗИ имат 41 абитуриенти, а 18 са с две пълни шестици от двете матури

Изключителен среден успех са постигнали зрелостниците от 51-ия випуск на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, стана ясно тази вечер на дипломирането им в  Гранд хотел Пловдив. 5,71 е средният резултат на всички 210 момичета и момчета, който е най-висок в сравнение с последните няколко години, обяви директорът Веселина Карапеева пред препълнените с учители, родители и гости зали „Москва“ и „Париж“. И продължи със завидната статистика за випуск 2024: 5,43 среден успех на ДЗИ по български език и литература, 5,16 – на втори ДЗИ. 78-те ученици от двете професионални паралелки – „Програмиране“ и „Компютърна графика“ са с 5,60 успех от държавните изпити за придобиване на квалификация.

55 ученици имат успех от дипломата 6.00. С пълни шестици на матурите са 41 абитуриенти, а 18 от тях имат 6.00 и на двата държавни зрелостни изпита. 13 ще бъдат предложени в МОН за национални дипломи.

Бурни овации предизвика обявяването на 12 з клас за паралелката с най-висок среден успех, а именно 5,92. 12 а завършват с 5,85, а 12 б – с 5,78. Аплодисменти имаше и за класните ръководители.

„Казват, че всеки край е ново начало. Днес е краят на един 12-годишен период, в който вие се усъвършенствахте с всеки изминал ден. Оттук нататък са важни следващите ви стъпки. Бъдете все така усърдни, целеустремени и горди със себе си“, обърна се към зрелостниците Карапеева и връчи първата диплома на изключителния Радостин Чолаков. Той получи и значка в червена плюшена кутия във формата на сърце с пожелание: „С МГ в сърцето“.

За момчето, родом от Барутин, вече знае не само цяла България, но името му се споменава с респект в редица световни университети и престижни организации. Пловдивският абитуриент е трикратен носител на президентска грамота „Джон Атанасов“, лауреат от последните четири олимпиади по информационни технологии. Донесъл е награди за България от различни световни научни конкурси. Младият родопчанин е в класацията на Форбс “30 под 30” в категория “Наука и технологии” и е създател на АзБуки.ml – платформа, използвана в разработката на електронни учебници. През февруари т.г. Радостин беше българският представител на семинара International Swiss Talent Forum ’24, където имаше възможност да сподели вижданията си за влиянието на изкуствения интелект върху индустриалните процеси и образованието. Той вече приет със стипендия в Университета Станфорд, Калифорния, където наесен продължава образованието си.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.