МОН подписа споразумение с Инспекцията по труда в рамките на Механизма за обхват в образователната система

7000 разрешителни за работа годишно издава Главната инспекция по труда на ученици. Става дума за тийнейджъри между 16 и 18 години, които са искали да се трудят. 1300 са разрешенията извън ваканционните месеци, което означава, че тези младежи най-вероятно не посещават училище или масово отсъстват.

„Има и малолетни, които нашите служители откриват в цехове или на полето, които не са посещавали училище повече от година”, поясни директорът на Агенцията Румяна  Михайлова Тя каза, че случаите на работа без разрешение и договор не са толкова много през годината, а постановените откази не са повече от 150.

Споразумение за сътрудничество и взаимодействие в рамките на Механизма за обхват на децата и учениците образователната система беше подписано днес между МОН и Изпълнителната агенция “Главна инспекция по труда”.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че при посещения в училищата се оказва, че децата в селските райони често работят с родителите си в учебно време. Сега се включват в гроздобер, пролетта са на розобер, след което берат билки”. За една част от децата има издадени разрешения да работят от Инспекцията по труда, но за други няма.

Вълчев отправи призив, когато някой види дете в учебно време, което да не е в училище, да реагира незабавно.

“Ако видим дете да проси, например, трябва да се обадим на телефона в сайта на МОН за активиране на механизма. Лично съм го правил и се надявам повече хора да го проявят гражданско съзнание”, изрази надежда министър Вълчев.

Михайлова поясни, че Инспекцията по труда може да бъде полезни на МОН с информация за всички издадени разрешения, за постановените откази на непълнолетни лица и за всички случаи в предприятия, в които има непълнолетни – без разрешение и без трудови договори.