Четвъртокласници от СОУ „Хр.Г.Данов” заеха местата на съдии, прокурори и защитници, видяха техники при конвоиране на задържани

IMG_2346

Издавали ли сте доживотна присъда, случвало ли ви се е да съдите два пъти един и същи човек. С такива въпроси атакуваха днес магистрати учениците от СОУ Хр.Г.Данов”. За пети пореден път Пловдивският апелативен съд проведе час на класа на тема “Съдът отблизо”, а гости бяха две паралелки четвъртокласници, които се запознаха с работата на съда по различните видове дела. Изключително атрактивно бе показното на служителите от звено „Съдебна охрана”, които демонстрираха техники при конвоиране на задържани лица и помощните средства, които се използват.

IMG_2344

Децата успяха да разгледат и автомобилите, с които се транспортират обвиняемите. С истински ентусиазъм се впуснаха в задачата за разпознаване на заподозрян в извършване на грабеж на мобилен телефон.

Председателят на Апелативния съд Магдалина Иванова и апелативен съдия Христо Крачолов поканиха желаещи да заемат местата на съдии, прокурори и защитници, симулирайки реален процес. В ролеви игри децата се запознаха с цялото производство – от деянието, през разследването, задържането на заподозрени и съдебното производство, до произнасяне на присъдата.

Участниците в процеса получиха грамоти и протокол от заседанието, а студенти фотографи от АМТИИ документираха събитието.
Инициативата „Час на класа” стартира преди една година. За това време 140 ученици са посетили Съдебната палата, запознавайки се с дейността на магистратите.

IMG_2377