Министрите Галин Цоков и Димитър Илиев обсъдиха мерки за насърчаване на спорта за деца и ученици на среща с участието на Христо Стоичков

В повече от 370 училища в страната предстои да бъдат построени нови или обновени съществуващите спортни площадки по програма на Министерството на образованието и науката. Това стана ясно на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, министъра на младежта и спорта доц. Димитър Илиев и футболната легенда Христо Стоичков. Тримата обсъдиха възможностите за насърчаване на масовия спорт от най-ранна възраст и съвместни инициативи в тази област.

През следващата седмица предстои МОН да публикува одобрените проекти за площадки. Осигурени са и над 140 млн. лева за изграждане и ремонт и на физкултурни салони в училищата в страната. По модула на програмата за физкултурни салони ще се финансира приоритетно изграждането на салони в училища, които не разполагат с такива. Тези, които вече имат, ще могат да използват средствата за обновяване и ремонт.

Пловдивските училища, които ще получат финансиране, са СУ “Свети Седмочисленици” – 1 493 641 лв., СУ “Найден Геров” – 1 529 064 лв, ОУ “Душо Хаджидеков” – 1 980 420 лв.

Христо Стоичков сподели за опита и усилията си в развитието на собствена футболна академия в Етрополе. В момента там тренират 110 деца от целия регион. Те живеят в общежитие и учат в три местни училища. Самата школа е създадена през 2007-2008 г., като оттогава от нея са излезли над 20 професионални футболисти, включително такива, играли във всички гарнитури на националния отбор, в А и Б група, както и в чужбина.