“Пускаме демонстрационни клипове на нашите фирми партньори, наблягаме на теорията”, обясни директорът на ПГ по дървообработване Константин Костадинов

Извънредното положение постави редица предизвикателства пред образователната система, която трябваше да се преобрази за броени дни, но училищата, въвели дуалната система, се озоваха пред непреодолими препятствия. Учениците, заложили на тази форма, имат възможност да работят, докато учат и така да трупат практически опит в реална среда по избраната от тях професия. Обучението се провежда предимно на работното място – в производствено предприятие или фирма. Теоретичните основи на професията се изучават в гимназията, като учебният план включва 1/3 общообразователни предмети и 2/3 предмети, свързани с конкретната специалност. За времето на обучението младежите получават заплащане от фирмата, в която се подготвят.

Всичко това на този етап е невъзможно, още повече, че редица предприятия решиха да затворят врати.

„Наблягаме на теорията, дори в часовете по практика, а когато се възстанови присъствената форма ще наваксваме. Разполагаме с доста демонстрационни клипове на нашите фирми партньори, които колегите изпращат на учениците или пускат по време на онлайн заниманията. От Матраци ТЕД, например, са ни изпратили видео, което показва процеса на тапициране, но фирмата в момента е преустановила работа заради извънредната ситуация”, обясни директорът на ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване Константин Костадинов. Училището има прием в дуална форма по всички специалности.

Тази година предстои да се дипломира първият випуск, който се обучава по дуалната система. Затова усилията на екипа на училището са насочени към подготовката на 12-класниците за държавните изпити по специалността. Всички те разполагат с изпитната програма и под напътствията на учителите по професията разработват изпитните теми.

„Колегите им изпращат допълнителни материали, за да си развият въпросите, след което учениците ги връщат за проверка и корекции. Целта е сега, докато са вкъщи, да се подготвят добре теоретично, да гледат схеми и видеа, за да може след това по-бързо да наваксат и да се представят успешно на изпитите. Те са опитни и вярвам, че ще се справят. По-трудно ще е с по-малките ученици, но и този проблем трябва да преодолеем, когато се съберем отново заедно”, обясни Костадинов.

Училището има и две висящи поръчки, но към момента е невъзможно да ги изпълни. Едната е свързана с обзавеждането на Монтесори класна стая в ОУ „Екзарх Антим I”. Гимназията по дървообработване майстори обзавеждането на детските градини и училищата, въвели метода.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.