“МОН избърза, не трябваше да пипа лятната ваканция”, коментира лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева

6 (4)

Учебната година да започва на 1 септември и да завършва на 22 юни. Това е предложението на работодателските организации за прогимназиалните и гимназиалните класове, обяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

До 28 август Министерството на образованието и науката събира мнения от всички заинтересовани как да се реорганизира учебният процес. Повод за разгорещените дебати стана новият график на ваканциите през предстоящата учебна година, публикуван от ведомството. Според него учениците от първи до четвърти клас ще завършват учебната година на 7 юни, от 5 до 7 клас – на 22 юни, а за по-големите, с изключение на абитуриентите, лятната ваканция ще започва на 7 юли.

Почивката на българските ученици през летния сезон трябва да се уеднакви с тази на връстниците им от другите страни от Европейския съюз, каза Сачева.

Реорганизацията на училищния календар е само една от мерките, които щели да подпомогнат решаването на проблемите в българското средно образование. 21 000 деца са отпаднали от училище миналата година – 60 000 първокласници, 43 000 са получили помощ от държавата в размер на 250 лв., което означава, че имат трудности да започнат училище. В съответния клас са записани едва 80% от децата във възрастовата група.40% от учениците са функционално неграмотни – четат без да разбират написаното.

Според Сачева друга идея – всяко училище само да определя кога да започва и свършва учебната година и кога да са ваканциите, е трудно приложима при общо 4800 училища.

„Лятната ваканция през месеците юли и август не трябва да се пипа. И учителите, и децата ни имат нужда да „презаредят батериите“, е позицията на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. „Смятам, че МОН много избърза. Този въпрос трябваше да бъде разгледан на отраслов съвет и да се поднесе подобаващо на педагогическата колегия, като много добре се мотивира”, поясни Такева.

Според нея политика на МОН трябва да бъде лятната подготовка на децата от 1 до 7 клас. Сега всяко училище правело такава лятна подготовка в рамките на 10-15 дни след завършване на учебната година на 1-4 клас и 5-7, за да доусвоят децата материала.