11-класничката извоюва злато и в трите финала на веригата международни състезания TIMO, ВВВ и HKIMO

Световна награда за блестящи постижения по математика получи в навечерието на новата година 11-класничка от ЕГ „Пловдив“. Името на Ива Ичевска прозвуча на церемонията по връчването на отличията The Legend Award за 2021-2022 учебна година, с които се удостояват учениците, извоювали златни медали и в трите финала на международните състезания по математика – TIMO, ВВВ и HKIMO. Сред тях е и пловдивското златно момиче.

В Thailand International Mathematical Olympiad (TIMO) Ива завоюва златен медал в групата си (Senior Secondary – 10-12 клас), в която участваха 310 участници от 14 държави.

В Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area Mathematical Olympiad (Big Bay Bei) Ива също спечели златен медал в своята състезателна група, в която участваха повече от 250 души от 20 държави.

Особено успешно беше представянето й в HKIMO – Hong Kong International Mathematical Olympiad, на финала на което тя завоюва световната вицешампионска титла и златен медал  в своята група. В нея се състезаваше с 280 участници от 17 държави.

За финалите на трите състезания Ива се класира с отлични резултати и златни медали на квалификациите – едни от най-високите в нейната група. Задачите в тях са групирани в 5 раздела (Логика, Аритметика, Теория на числата, Геометрия и Комбинаторика).

Като победител в трите състезания Ива има специална покана да участва на World International Mathematical Olympiad (WIMO), която ще се проведе на 7 януари 2023 г.

Огромна заслуга за математическата й подготовка има нейният ментор Божидар Божиков от „Академия 21. век”.

Отиващата си 2022 година е изключително силна за Ива в областта на математиката. Тя спечели златен медал на финала на Word Mathematics Invitational WMI, който се проведе през юли. А през август стана носител на сребърно отличие на финала на Asia International Mathematical Olimpiad AIMO.

11-класничката зае първо място и на XXXI Математически турнир „Черноризец Храбър”, който се проведе през ноември. Завоюва златен медал и на есенния кръг на Международния математически турнир „Математика без граници”.

След като успя да вземе златен медал на квалификацията на Southeast Asia Mathematical Olimpiad SEAMO 2022, Ива ще участва на финала на олимпиадата в началото на 2023 г.