„Категорично отричам обвиненията за финансови нарушения, нямаме нито един договор с физическо лице, извън тези на оценителите на НВО“, каза началникът на Регионалното управление на образованието, която днес бе дисциплинарно освободена от поста

Началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова бе освободена дисциплинарно от поста си, съобщиха днес от пресцентъра на МОН. Както “Уча в Пловдив” писа, решението е взето от комисия в министерството след проведени комплексни проверки от звеното за вътрешен одит, изискани писмени обяснения и изслушване.

Ето как коментира уволнението си Иванка Киркова пред „Уча в Пловдив“

– Г-жо Киркова, основателни ли са констатациите, на базата на които ви освобождават от поста?

– Категорично отричам да има финансови нарушения. РУО е второстепенен разпоредител с бюджетни средства и нито едно плащане не може да мине без разрешение от дирекция „Финанси“ на МОН. В Регионалното управление на образованието има отдел „Административно, финансово, правно и информационно осигуряване“, който отговаря за финансовите въпроси, чийто началник сега заема моето място. Няма нито един сключен договор с физическо лице, извън тези на оценителите на НВО и ДЗИ. Освен това близо година главният ни счетоводител бе на смъртно легло, а само преди седмица се сбогувахме с него. По време на Ковид кризата имаме удължен с анекс договор за ремонт – за смяна на дограма в отдела за информационно осигуряване. Това е.

– Ще обжалвате ли?

– Възнамерявам да оспорвам в съда. Всички знаят какво мога. Чувствам се щастлива от направеното през годините, а то не е никак малко. Най-голямото ми постижение е, че успях да се преборя за повече задачи със отговорен отговор в изпитните тестове на седмокласниците.

– Намирате ли политически мотиви в уволнението си?

– Радвам се, че се случва сега. Моето желание беше да си свърша работата и да минат изборите, за да има спокойствие в системата. Защото бях уверила областния управител Ангел Стоев, който е изключително интелигентен човек, че ще го осигуря. Това беше моята задача. Ако трябва да бъда искрена, преди това бях взема решение, че трябва да се оттегля от поста.

– Сега обаче сме в разгара на приемната кампания за гимназиите.

– Моите колеги са достатъчно опитни и ще се справят. Не бива да има никакво притеснение за учениците и родителите. Освен това всичко е подготвено предваритело.

– Оставате ли в системата на средното образование или предстои тепърва да решавате?

– Училището е било винаги в мен. Преподавателската работа ми е липсвала през годините. Така че не се притеснявам да бъда учител.

 

Предистория

Иванка Киркова бе освободена от поста началник на Регионалното управление на образованието през септември 2013 година с мотив, че не отговаря на изискванията за заеманата длъжност. Това стана, след като на 27 септември тя получи нова длъжностна характеристика, утвърдена от министъра на образованието, в която е записано, че за заемането на длъжността се изискват не по-малко от пет години професионален опит или ръководна длъжност в системата на просветата, и минимум ранг втори младши. На това основание е издадена заповед, че тя не отговаря на новите изисквания и служебните  правоотношения са прекратени. Киркова обжалва уволнението си.

Петчленен състав на Върховния административен съд определи освобождаването  като незаконосъобразно и я възстанови на поста в края на юли. През август 2014 година отново зае ръководната позиция до този момент. Тогава бе отменен и конкурсът за нов началник.

4 КОМЕНТАРА

  1. Киркова е корумпирана и това се знае от всички в МОН! Тя е милионер от кражби! Крепеше я и Таня Михайлова, и Янка Такева, защото и те крадяха заедно с нея!

  2. Малко началници в образованието са освободени! Да се провери в Бургас, Кърджалии, София! Там също има големи злоупотлеби но Вълчев ги пазеше!

  3. Колко е нагла: всички знаят какво мога! Може да краде, да подкупва, да маже, сатана! До сега я крепеше пловдивския митрополит Николай хвалеше се, Бойко стоял зад нея! Тя беше над закона!

Коментарите са затворени.