Ивайло Къртев от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ спечели почетна грамота на Международната Менделеевска олимпиада по химия. 11-класникът бе част от българския отбор, който спечелих пълен комплект медали. Ръководители на нашите химици са доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на СУ.

Българите се конкурираха със 147 състезатели от 28 държави и заслужено завоюваха 3 медала – 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов, както и почетна грамота.

Състезателната програма на Международната Менделеевска олимпиада, която е един от най-престижните турнири по химия в света, включва два теоретични кръга и един практически кръг. На първия на участниците работят върху 8 задачи от различни области на химията. На втория работят върху материал, структуриран в 5 отделни области на химията – неорганична химия, аналитична химия, физикохимия, органична химия, и химия на живота и полимери. За всяка от тези области са дадени по 3 задачи.

В неофициалното класиране след теоретичните кръгове тази година и четиримата български състезатели влизат в зоната на медалите, както следва – Виктор Лилов със златен, Преслав Георгиев и Явор Христов от СМГ със сребърни, а Ивайло с бронзов резултат, което ги отрежда на още по-високо място спрямо конкуренцията.

Състезанието се провежда от 1992 г, а първото участие на България в състезанието е през 2004 г. Традиционно участниците в отборите са избрани от най-добре класиралите се ученици в Националната олимпиада по химия.

Заедно с медалите от тази година активът на България на Международната Менделеевска олимпиада по химия е 2 златни, 15 сребърни и 45 бронзови отличия.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.