Зюмбюла до швейцарския посланик Коен през 2019 г.

8-класничката от ОбУ „Христо Ботев“ спечели доверието на дипломатическата мисия с видео за толерантността на седем езика. Мечтае да стане полицай

Удобен ли е столът на посланика на Швейцария и какво значи да си дипломат. Това научи 15-годишната Зюмбюла Ламбова от Дълго поле, която гостува в мисията на страната на най-конкурентната икономика в света. 8-класничката от ОбУ „Христо Ботев“ бе сред участниците в инициативата “Ученически лидери – министри и посланици за един ден”. Тя попадна в списъка на късметлиите, които заеха ръководна позиция в посолства и министерства, като победител от националния конкурс „Да превърнем езика на омразата в език на толерантността!”, организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”. По идея на учителя си по история и философия Георги Кънчев, момичето, което е от ромски произход, направило видеопослание по темата.

„Толерантност означава да приемаш и уважаваш различните, които са навсякъде около нас. Отношението ни към тях не трябва да зависи от пол, раса или етническа принадлежност. Трябва да се научим да придаваме смисъл на тази дума, защото всеки е уникален посвоему. Когато всеки ден се събуждаш с усмивка, когато носиш радост без да чакаш отплата, тогава си допринесъл светът около теб да бъде по-добър“, казва във видеото Зюмбюла. Решаваща помощ да направи обръщението си още по-емоционално оказват нейните съученици Станьо, Велислава, Живка, Илияна, Симона, Таня и Зелиш. На седем различни езика, след които турски, испански и руски, те призовават да бъдем толерантни и да загърбим езика на омразата.

Посланичката на Швейцария Мюриел Берсе Коен окуражила Зюмбюла да бъде силна и в никакъв случай да не се отказва от училище. Дипломатът се обърнала към момичето с думите, че България има нужда от всички деца от различните общности и че тя може да постигне целите си, стига да бъде упорита.

8-класничката учи в специалност „Деловодство и архив“ в Обединеното училище в Дълго поле, но след това смята да продължи образованието си, тъй като мечетае един ден да се види в полицейска униформа.

„Оценките й са основно петици и шестици. Много е упорита, но най-важното е, че има подкрепата на семейството си. Ние също й помагаме да се развива“, казва директорът на училището Стойна Делчева.