Студенти от 8 националности представиха своите страни с традиционни ястия и обичаи. Наесен чакат първокурсници от Египет, Албания, Йордания и Русия

Наследник на великите войни от племето Зулу смая днес Аграрния университет с боен танц. Дегизиран като за битка – с щит от кравешка кожа и дървено копие, първокурсникът от специалност „Растителна защита” Айзък Зондо се развихри край опитното поле на университета, но вместо да се изпокрият, свидетелите на зрелището бурно го аплодираха. Облечени в традиционно племенно облекло, с разноцветни мъниста около шията, чернокожи девойки следваха ритъма на танца, а момчетата издаваха бойни викове.

Зондо демонстрира завидна физическа форма, изпълнявайки какви ли не премятания пред погледа на кмета на район „Тракия” Костадин Димитров, който притежава 5-и дан по таекуондо. Атракцията бе част от Международния студентски ден под мотото „Аграрният университет – букет от националности, организиран от катедрата по туризъм. С ефектното си изпълнение, момчетата и момичетата от ЮАР определено бяха най-впечатляващите участници в инициативата. Зондо и колегите му разказаха, че агресивният танц на племето Зулу се играе преди битка, за да настрои войните за победа. Гостите научиха още, че в ЮАР официалните езици са 12. Екзотичните студенти, които са от януари в Пловдив, се извиниха, че няма да покажат презентация за родината си на мултимедията, но поканиха всички да посетят страната им.

Младежи от 8 държави представиха културата си с традиционни ястия, песни, танци или презентация.  От представянето на украинката, която избра да говори на български, стана ясно, че в Лвов ухае на мекици и шоколад. А Одеса е столицата на украинския хумор и веднъж посетиш ли я, непременно ще се върнеш обратно. За да подчертае красотата на украинската жена, тя напомни, че актрисата, певица и модел Мила Йовович е родена в Киев.

Монголците подредиха на масите под шатрите на поляната хуушуур – традиционно ястие от тесто, пълнено с различни видове месо, след което изпържено.

Първокурсници по аграрен туризъм от Молдова бяха приготвили плацинда, която наподобява нашенската баница. Може да се прави с точени или готови кори, а в плънката се слагат сирене, яйце и сметана. Оказа се, че и молдовците готвят качамак от царевично брашно, но после го режат на кубчета и го поръсват обилно със сирене.

На масата на гърците имаше, естествено, узо и огромна тава с мусака от тиквички.

На студента по програма „Еразъм” Михал Семрад се падна да представи Чехия като една от най-атрактивните туристически дестинации с уникално културно богатство и великолепна архитектура.

Най-богата бе трапезата на българите. Второкурсничката по аграрен туризъм Севдалина Христова бе измайсторила пататник и родопска капама. Самата тя е от добруджанския край, но съпругът й бил родопчанин, така че трябвало да се научи да готви като по неговия вкус. Лично той одобрил ястията за участието й в инициативата. Първокурсникът по растителна защита Светлин Светлинов постави в средата на масата гърне с подквасено кисело мляко и питка, върху която с маково семе бе очертал контурите на картата на България. Плевенчанинът и баща му от години майсторят домашна ракия и Светлин бе донесъл да пробват от семейната крушовица. За мезе предлагаше пилешка кавърма в гювече. С три вида разядка впечатли гостите третокурсничката по „Лозаро-градинарство” Мария Петрова. За лютеницата, родопската закуска и кьопоолуто имаше крекери и домашно приготвен хляб с квас. Пресни ягоди допълваха богатата българската трапеза.

Ректорът на университета проф. Христина Янчева приветства участниците и обеща догодина в инициативата да се включат 15 националности. Наесен във вуза се очаквали първокурсници от Египет, Албания, Йордания и Русия.

Във фоайето на университета бе открита изложба, посветена на живота и дейността на един от най-известните държавници – Нелсън Мандела. Тя бе открита от извънредния и пълномощен посланик на ЮАР в България – Ванеса Калверт. Дипломатът разказа интересни факти от дейността на един от най-уважаваните политически лидери в света, носител на Нобелова награда за мир,  борец срещу апартейда в ЮАР и в последствие станал първият чернокож президент на страната.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.