Студенти от 8 националности представиха своите страни с традиционни ястия и обичаи. Наесен чакат първокурсници от Египет, Албания, Йордания и Русия

Наследник на великите войни от племето Зулу смая днес Аграрния университет с боен танц. Дегизиран като за битка – с щит от кравешка кожа и дървено копие, първокурсникът от специалност „Растителна защита” Айзък Зондо се развихри край опитното поле на университета, но вместо да се изпокрият, свидетелите на зрелището бурно го аплодираха. Облечени в традиционно племенно облекло, с разноцветни мъниста около шията, чернокожи девойки следваха ритъма на танца, а момчетата издаваха бойни викове.

Зондо демонстрира завидна физическа форма, изпълнявайки какви ли не премятания пред погледа на кмета на район „Тракия” Костадин Димитров, който притежава 5-и дан по таекуондо. Атракцията бе част от Международния студентски ден под мотото „Аграрният университет – букет от националности, организиран от катедрата по туризъм. С ефектното си изпълнение, момчетата и момичетата от ЮАР определено бяха най-впечатляващите участници в инициативата. Зондо и колегите му разказаха, че агресивният танц на племето Зулу се играе преди битка, за да настрои войните за победа. Гостите научиха още, че в ЮАР официалните езици са 12. Екзотичните студенти, които са от януари в Пловдив, се извиниха, че няма да покажат презентация за родината си на мултимедията, но поканиха всички да посетят страната им.

Младежи от 8 държави представиха културата си с традиционни ястия, песни, танци или презентация.  От представянето на украинката, която избра да говори на български, стана ясно, че в Лвов ухае на мекици и шоколад. А Одеса е столицата на украинския хумор и веднъж посетиш ли я, непременно ще се върнеш обратно. За да подчертае красотата на украинската жена, тя напомни, че актрисата, певица и модел Мила Йовович е родена в Киев.

Монголците подредиха на масите под шатрите на поляната хуушуур – традиционно ястие от тесто, пълнено с различни видове месо, след което изпържено.

Първокурсници по аграрен туризъм от Молдова бяха приготвили плацинда, която наподобява нашенската баница. Може да се прави с точени или готови кори, а в плънката се слагат сирене, яйце и сметана. Оказа се, че и молдовците готвят качамак от царевично брашно, но после го режат на кубчета и го поръсват обилно със сирене.

На масата на гърците имаше, естествено, узо и огромна тава с мусака от тиквички.

На студента по програма „Еразъм” Михал Семрад се падна да представи Чехия като една от най-атрактивните туристически дестинации с уникално културно богатство и великолепна архитектура.

Най-богата бе трапезата на българите. Второкурсничката по аграрен туризъм Севдалина Христова бе измайсторила пататник и родопска капама. Самата тя е от добруджанския край, но съпругът й бил родопчанин, така че трябвало да се научи да готви като по неговия вкус. Лично той одобрил ястията за участието й в инициативата. Първокурсникът по растителна защита Светлин Светлинов постави в средата на масата гърне с подквасено кисело мляко и питка, върху която с маково семе бе очертал контурите на картата на България. Плевенчанинът и баща му от години майсторят домашна ракия и Светлин бе донесъл да пробват от семейната крушовица. За мезе предлагаше пилешка кавърма в гювече. С три вида разядка впечатли гостите третокурсничката по „Лозаро-градинарство” Мария Петрова. За лютеницата, родопската закуска и кьопоолуто имаше крекери и домашно приготвен хляб с квас. Пресни ягоди допълваха богатата българската трапеза.

Ректорът на университета проф. Христина Янчева приветства участниците и обеща догодина в инициативата да се включат 15 националности. Наесен във вуза се очаквали първокурсници от Египет, Албания, Йордания и Русия.

Във фоайето на университета бе открита изложба, посветена на живота и дейността на един от най-известните държавници – Нелсън Мандела. Тя бе открита от извънредния и пълномощен посланик на ЮАР в България – Ванеса Калверт. Дипломатът разказа интересни факти от дейността на един от най-уважаваните политически лидери в света, носител на Нобелова награда за мир,  борец срещу апартейда в ЮАР и в последствие станал първият чернокож президент на страната.