DSC05634

Зрелостничка от ЕГ „Иван Вазов” е тазгодишният победител в конкурса за есе по книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер”. Съпредседателят на Израелско-Българския институт Яков Джераси гостува на гимназията, за да обяви призьорите в състезанието по повод годишнина от спасяването на българските евреи от депортиране в лагерите на смъртта.  Първа се нареди Бисерка Граматикова от 12 з клас, а второто място бе за Йоана Кисьова от 12 б и Константина Чешмеджиева от 11 г клас. Третото място се оказа за Борис Андреев от 11 з.

Преди да представи лауреатите Яков Джераси сподели своето възхищение от таланта и ерудицията на учениците и благодари на директора на училището Мариана Димитрова за нивото на нейните възпитаници. Аплодисменти и сълзи в очите на учителите и гостите предизвика прочитането на откъси от отличените есета. бяха най-категоричната оценка за талната и уменията на авторите. За Израел ще пътуват Бисерка Граматикова и Йоана Кисьова, защото Джераси бил изключително впечатлен от есетата и на двете.

Своите впечатления от пътуването си до Израел представи миналогодишният победител в конкурса дванадесетокласничката от ЕГ „Иван Вазов” – Айлин Фейзулова. Тя разказа за срещата си с автора на книгата „Извън хватката на Хитлер” и за незабравимите преживявания от посещенията на забележителностите на страната.

За празничната атмосфера допринесоха музикални изпълнения на вокалната група на училището с виртуозна интерпретация на еврейската песен „Хава нагила”, направена от китарен квинтет от ученици от осми и девети клас.