12-класничката от ПГ по туризъм зае първо място на националното състезание в Златни пясъци. Специалната награда за анимация също дойде в Пловдив

Емилия Бозова от ПГ по туризъм бе обявена за най-добър млад хотелиер на България. Зрелостничката от специалност “Организация на хотелиерството” се класира на първо място в първото национално състезание, организирано от Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство и от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В курорта Златни пясъци знания и умения премериха 24 участници от 22 гимназии.

Според регламента състезанието се проведе в две части. В първа учениците имали за задача да посрещат госта на рецепцията и да предложат допълнителни услуги, съобразно вида на хотела – СПА , балнео, бизнес. Освен на български, те трябвало да презентират предложенията пред туристите и на чужд език по избор. Във втората част журито проверило бързата реакция на младите хотелиери при разрешаване на казус или внезапно възникнала кризисна ситуация. Емилия показала отлична подготовка и предложила иновативни решения, с което спечелила и призовото място.

Съученичките й от 12 г клас Диана Пенкова, Симона Бораджиева и Цветелена Иванова пък грабнаха специалната награда на журито в конкурса за най-добър аниматор. В конкуренция с 52 ученици от страната, пловдивските зрелостнички от специалност “Организация на туризма и свободното време” събраха овациите в категорията „Пазител на българските традиции”. Участниците разполагаха с 20 минути, за да представят своята идея, включително и на чужд език. Момичетата от ПГ по туризъм под тепетата се явиха в народни носии и заложиха на българския фолклор, изпълнявайки ритуала “Гергьовско наричане”, което им донесе и специалния приз.

В курорта бе учредена Асоциация на аниматорите в България, чиято цел е да развива младите таланти и да помага на училищата, които желаят да развиват тази дейност.

От анализа, който направили браншовите организации, станало ясно, че не се отделя достатъчно внимание на професии, важни за туристическия бранш, като хотелиерството и анимацията. Затова решили да организират състезания, които да дадат възможност на бизнеса да влезе в пряк контакт с училищата, които обучават кадри по интересуващите ги специалности. Стремежът е да ги превърнат тези в ежегодни, като в следващите години ги разширят и за други професии.