„Живи книги за професиите” среща успели в кариерата с ученици в клуб „Канапе”

Има ли умения, които образователната система не ви дава, а мислите, че трябва, каква е мечтаната от вас професия и смятате ли да продължите образованието си, след като завършите средно. Това са част от въпросите в допитването, което зрелостниците от Професионалната гимназия по хранене и туризъм Генка Алексова и Генчо Апостолов правят сред свои връстници. Двамата 12-класници работят в екип със студентите от Пловдивския университет Златко Русенов и Мадлен Стойчева.

„Всеки ученик е поставен пред дилемата какво да прави, след като завърши. Според Европейската комисия процентът на напусналите системата на образованието на възраст между 18 и 24 години през 2016 година е бил 13.8, а наскоро дипломиралите се и наети на работа са 72 на сто. Точно затова създадохме проекта FutureU”, обяснява Генка Алексова. Тя и останалите от екипа миналата година участвали в академията на Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите и задачата им била да намерят решение на актуален за страната ни проблем. Те избрали именно кариерното ориентиране.

През миналия ноември в пловдивския филиал на Техническия университет се състояло първото от трите събития на FutureU – “Моят избор=Моето бъдеще”. Целта била мотивиране на ученици при среща с шестима млади лектори от различни професионални сфери. Всеки от тях споделил опита си и разказал, че не е нужно да станеш на 40, за да намериш мечтаната кариера.

Сега предстои второто събитие, което този път е озаглавено “Живи книги за професиите”. То ще се състои на 24 март от 10 до 14 часа в клуб „Канапе” в „Капана”. Задачата е същата – да запознае учениците с успели в кариерата от десет различни сфери. Младежите ще имат възможността да разговарят с тях и да научат повече за същността на професията и за това какъв е пътят към успеха.

„По време на срещата ще използваме метода “Живи книги”, който ще улесни разговора между лекторите и участниците в събитието. Той работи като нормална библиотека – посетителите могат да разгледат каталога за наличните заглавия, да изберат книгата, която искат да четат и да я заемат за ограничен период от време. След четенето  връщат книгата в библиотеката и ако искат, могат да заемат друга. Единствената разлика е, че в тази библиотека книгите са хора и четенето се състои в разговор между читател и книга”, уточнява Генка.