Зрелостници от Професионалната гимназия по битова техника и Професионалната гимназия по машиностроене получиха сертификати за успешно завършен курс по „Основи на неавтоматизираното производство“ и „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ като част от проекта „Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона“. Те бяха връчени по време на дипломирането на дванадесетокласниците от випуск 2024.

Проектът, разработен от екипите на Центъра за професионално обучение „Тракия“, се реализира пилотно в двете гимназии. Водещи компании от индустрията участваха пряко в учебния процес при подготовката на ученици от 10 клас, оборудвайки лаборатории със съвременна техника и създавайки специализиран учебен материал в съответствие с бързите темпове на развитие на технологиите.

В продължение на 3 години са били обучени 160 ученици от двете гимназии – „Основи на неавтоматизираното производство“, съвместно с чешката компания BTL Industries,  и „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“, съвместно с френската Schneider Electric. Учебните часове са водени от преподаватели от Университета по хранителни технологии.

„Интересът на учениците към проекта е огромен. Обученията се провеждат върху  специално разработени технически стендове и пособия, които сами по себе си допринасят за този интерес. Допълнителен стимул е и  възможността да се срещнат с преподаватели от висшето образование и да общуват с тях като с равни. Получените сертификати са идентични с тези, които издаваме при обучение на служители на предприятия, тъй като центърът е специализиран в квалификация и доквалификация на кадрите от индустрията. Преминалите през това обучение и получилите сертификатите ученици имат значително по-добра възможност да започнат веднага работа във компаниите партньори или в други производствени компании от Тракия икономическа зона“, каза доц. д-р инж. Таня Титова – директор на „Тракия ЕДУ“ и ръководител катедра „Автоматика, информационна и управляваща техника“ на УХТ.

На тържествените церемонии присъстваха представители на МОН, на пловдивския филиал на ТУ, Университета по хранителни технологии, както и началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.