С поредица събития през настоящата година НУМТИ „Добрин Петков” ще отбележи юбилея си

С концерт на зрелостници Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” стартира поредицата събития за отбелязване на своята 75-годишнина. Тържествата ще започнат тази вечер с патронния празник на училището в Дома на културата. Талантливите абитуриенти ще бъдат солисти на оркестъра на Държавна опера – Пловдив под  диригентството на Константин Добройков. На същото място, но на 31 май,  ще се състои и  юбилеен концерт с  участието на всички представителни формации и ансамбли на училището.

Богатият културен афиш на учебното заведение включва концерт на възпитаниците, които понастоящем са инструменталисти от световна величина. На 22 юни в училищната концертна зала „Добрин Петков”  ще свирят Ясен Тодоров – цигулка (САЩ) и Саркис Балтаян – пиано (САЩ), които ще представят програма под надслов „250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен”. Институцията, която от 1995г. носи името на бележития български диригент Добрин Петков, ще организира и  „Пролетен концерт на преподаватели” (24 март), „Балетен спектакъл „45 години балетни класове” (30 април), „Среща на поколения“ – концерт на сборен симфоничен оркестър с участието на бивши и настоящи възпитаници на Пловдивското музикално училище (15 юли) и „Коледен концерт на Симфоничния оркестър на училището” (9 декември).

В рамките на юбилея НУМТИ „Добрин Петков” ще осъществи и два международни музикални проекта – с Музикалното училище в Женева и концерт под патронажа на посолството на Япония у нас. Предстои и провеждането на 7-то издание на клавирния конкурс „Шуман – Брамс” (12 – 15 ноември), включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.