Темата за интерпретативното съчинение бе за цената на компромиса

„Приказка за стълбата” на Христо Смирненски се падна на днешната матура по български език и литература. Вариант 15 беше изтеглен за 41-и въпрос на държавния зрелостен изпит, като зрелостниците трябваше да разсъждават по темата “Цената на компромиса”. За избралите да пишат есе темата бе “Мълчанието – сила или слабост”.

Първият модул беше изключително лесен, дори мисля, че няма да имам нито една грешка, сподели на излизане от изпита в ПГ по механотехника 12-класничка от Математическата гимназия. Избрала да пише интерпретативно съчинение, защото харесвала произведението и направила препратки към съвремието, отчитайки колко е актуален Смирненски днес, измяната на нравствените ценности, за фалша, съблазните и компромисите със съвестта. Пробните тестове, които решавала, били доста по-сложни от този, който се паднал. Тя бе доволна и от условието на задача 40, която изисквала съпоставка на интерпретациите на темата за борбата на човека с живота в откъс от “Вяра” на Вапцаров и стихотворение на пловдивския поет Добромир Тонев.

Повече ми се искаше да се бяха паднали Ботев или Елин Пелин, но пък имахме на разположение текста, така че се надявам да съм се справил и с Вапцаров, каза зрелостник от ПГ по строителство, архитектура и геодезия.

Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор.

Изпитният вариант беше генериран от 5 859 375 възможни комбинации.

Резултатите ще станат ясни до 7 юни.

Ето верните отговори

https://www.mon.bg/nfs/2024/05/dzi-bel_17052024-otgovori.pdf

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.