Зам.-областният управител Даниела Николова отличи тримата пълни отличници на випуска

Със среден успех 5,59 се дипломират зрелостниците от Езикова гимназия „Пловдив“, стана ясно на тържествената церемония, която се състоя тази вечер в двора на училището. Облечени в тоги, абитуриентите заеха места, за да се включат в ритуала.

Директорът Николай Радев изрази гордост и удовлетворение от постиженията на випуска, от призовите места на национални олимпиади, състезания и конкурси. А зам.-областният управител Даниела Николова – гост на празника и бивш възпитаник на училището, удостои с почетни грамоти и награди тримата пълни отличници на випуска, които завършват с успех 6,00 от дипломата и от двата държавни зрелостни изпита.

Катерина Георгиева усилено се готви за кандидатстудентските изпити в Медицинския университет. „Убедена съм, че младите хора могат да се реализират успешно и в България, ако имат мотивация и самодисциплина“, категорична е Катерина, която след малко повече от седмица ще държи изпит по химия и биология с амбицията да се озове в списъка на приетите в „Медицина“.

Криста Чипарова също се готви за изпит, но в Политехническия университет на Милано, който е най-предпочитаното учебно заведение за инженери, архитекти и индустриални дизайнери в Италия и в топ 10 в Европа.

„Изпитът е комбиниран и включва 50 въпроса по физика, математика, история, изобразително изкуство, дизайн, логическо мислене, текстови компетентности и английски език“, пояснява Криста. Има и резервен вариант – „Архитектура“ в Торино.

Третият пълен отличник Пламена Ситева също е избрала да продължи образованието си в специалност „Архитектура“, но във Виена, тъй като завършва с първи чужд език немски.

„Явих се и на изпит в Университета по архитектура, строителство и геодезия, където се представих на ниво. Кандидатствам също в Австрия, но имам колебания. Съдбата ще покаже дали ще остана тук или в чужбина“, сподели Пламена.

За активна извънкласна дейност и значителен принос за утвърждаване авторитета на гимназията бяха отличени председателите на Ученическия парламент в периода 2020-2022 г. Гергана Гешева и Марина Узунова.

Гергана е успяла да спечели пълна стипендия за Университета Дрексел във Филаделфия. След като успешно се справя с двата приемни изпити, тя е приета да учи „Биология“. Университетът помага на студентите да се включат в мрежата от 1200 компании в 28 държави, с които има споразумения.

Зад граница продължава образованието си и Марина. Още преди няколко месеца е била приета по документи в специалност „Международно и европейско право“ в Университета Гронинген, така че сега остава да приложи отличните си резултати от ДЗИ.

Випускниците станаха на крака, за да аплодират своите учители, след което класните ръководители връчиха дипломите на паралелките. Директорът Николай Радев спази традицията и прехвърли пискюла на шапката на всеки зрелостник по повод дипломирането му.

С най-висок среден успех завършва 12 б клас – 5,67. Учениците от паралелката постигат и най-добър среден резултат на ДЗИ по български език и литература – 5,35. Рекордьор по успех от втори ДЗИ е 12 г клас – 5,90.

Снимки: Николай Аджеларов