Феновете на Петя Дубарова заложиха на интерпретативно съчинение на тема: „Пътят на посвещаването в любовта“

Квесторите в Пловдив засякоха един опит за преписване, писмената работа е анулирана

Зрелостниците масово избраха да пишат есе за живота в мрежата. Това бе формулировката за есе на 41 задача от държавния зрелостен изпит по български език и литература.

Общо 4102 младежи от Пловдив и областта се явиха на днешната матура от допуснати 4286. 184 не се явиха в училищата, в които са били разпределени да положат изпита, показва справка на Регионално управление на образованието.

Квесторите в Пловдив засякоха един опит за преписване, писмената работа е била анулирана. Три работи са анулирани в Кърджали, две – в Благоевград, две – в Пазарджик и по една в София и във Варна.

Учениците имаха 4 часа, за да решат всички 41 задачи, а последната беше да пишат по избор интерпретативно съчинение на тема: “Пътят на посвещаването в любовта” по стихотворението “Посвещение” на Петя Дубарова или есе с формулировка „Живот в мрежата“. Повечето казаха, че са избрали есето, тъй като не познават стихотворението.

Може би не си даваме сметка, но нашият живот е изцяло в мрежата. Едва ли някой от моето поколение може да си представи своето съществуване без нета, сподели на излизане от изпитната зала ученик от СУ „Пейо Яворов“ и добави, че изпитният вариант е бил по-лесен от много от пробните.

„Не бях учил за творбата, която се падна за интерпретативното съчинение“, каза ученичка от СУ „Димитър Матевски“, която излезе от изпитната зала в последния момент.

Имаше обаче и зрелостници, доволни от темата върху поезията на Петя Дубарова. Момиче от Националната търговска гимназия каза, че е гледала филма „Петя на моята Петя“, вдъхновен от живота и творчеството на поетесата, което доста й помогнало за съчинението.

Изпитният вариант бе генериран в 5:45 часа в МОН сред близо 6 милиона комбинации.

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.

Ето и верните отговори:

https://www.mon.bg/bg/1