Момчето даже опитало да говори на ДЗИ по биология, работата му е анулирана

Зрелостник отиде с три мобилни телефона на днешната матура по биология. Вторият задължителен зрелостен изпит се проведе в 18 учебни заведения в Пловдив и областта.

Най-много кандидати бяха поискали да се явят на ДЗИ по биология – 116, сочи справка на Регионалното управление на образованието. В едно от училищата обаче квесторите заловили зрелостник, който се опитал да говори по телефона, скрит в джоба на панталона му. Според правилата, преди да заемат мястото си в залата, учениците оставят в прозрачни пликове с етикет с името им личните вещи и електронни устройства. Така направил и заловеният впоследствие младеж, който сложил два мобилни телефона в плика, но третият останал у него. Според квесторите, които щом установили опита за измама, върнали камерите, за да проследят поведението на момчето, то е имало уговорка с някого, за да му подскаже верните отговори на теста. Работата му е анулирана.

От МОН съобщиха, че освен в Пловдив, още една писмена работа е била анулирана и в Кюстендил, където зрелостникът се е явявал на изпит по география и икономика.

Като втора матура в Пловдив 67 се явиха на георграфия, а други 29 заложиха на английския език. 78 ученици бяха на ДЗИ философски цикъл. Само за 10 избраха да положат ДЗИ по история, трима – по математика. Само за по един бяха организирани изпити по физика, немски и италиански.

Изпитните работи ще бъдат оценени до 8 септември, а до 14 септември успешно положилите матури ще получат дипломи за завършено средно образование.