Илиян Тиганев

Пианистът  – лауреат на престижни конкурси, Илиян Тиганев вече е първокурсник в АМТИИ, актьори от Драмата записаха песента по текст на Елин Рахнев

Илиян Тиганев

Зрелостник от Музикалното училище написа музиката за химна на театралния фестивал „Сцена на кръстопът”. Илиян Тиганев, който е лауреат на престижни музикални конкурси и е обиколил цяла Европа с Хора на момчетата, се вдъхновил от текста на драматурга Елин Рахнев. Това съвсем не е първият опит на младия пианист, който вече е първокурсник в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, да прави авторска музика. Композира предимно балади. Свири и на флейта.

След като мелодията била готова, организаторите на фестивала поканили за запис актьорите от Пловдивския театър Елена Атанасова, Марияна Йотова, Радина Думанян, Троян Гогов, Петър Тосков, които се славят като отлични певци. Към творческия екип, който влязъл в звукозаписното студио, се присъединил и директорът Кръстю Кръстев. В този случай обаче в главната роля влязъл Илиян. Младежът имал на разположение само няколко часа, за да помогне на всеки от актьорите да разучи песента, след което се озовали в студиото.

Беше страхотно забавление, признават  изпълнителите, които са изключително щастливи, че са имали късмет да бъдат първите, с чиито гласове ще прозвучи химнът. Той ще бъде разучен и от студентите от класа на Стефан Данаилов в НАТФИЗ. Те ще изпят на живо „Да живее Фестивала. Той е осмото тепе. Да го пазим в душите като нашето дете…” на 24 септември в Драматичния театър, когато ще бъдат представени книгата и филмът, посветени на 75-годишнината на големия актьор и баща на фестивала. Така ще бъде закрито тазгодишното издание.

Директорът Кръстю Кръстев в студиото.