Проектът „Пловдив 2019 – Доброволци” донесе на Кирил Василев от 11 ж клас първо място на „Софтуниада” и парична премия от 1000 лева

Зрелостникът от Математическата гимназия Йоан Саламбашев стана лауреат от националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика. Първият етап на състезанието бе индивидуален и учениците решаваха тема от три задачи за 4 астрономически часа. На втория етап се провежда отборно състезание, при което участниците работят заедно върху една тема. Като лауреат Йоан получава оценка отличен 6.00, която може да послужи за прием в университет.

Проектът „Пловдив 2019 – Доброволци” пък донесе на друг възпитаник на МГ – Кирил Василев от 11 ж клас, първо място на „Софтуниада”. Той спечели в категория „Софтуерни продукти” за участници над 16 години. Проектът, който представлява приложна програма, е създаден за записване на доброволците за „Пловдив – Европейска столица на културата”. Програмата може да се използва и от други фондации, фирми или ведомства, на които им предстои да организират дейности и събития, изискващи помощта на доброволци. Пощенска банка награди проекта му с парична премия в размер на 1000 лв.

Кирил взе участие и в петото издание на школата за програмиране SAP Geeky Camp, организирана от SAP Labs Bulgaria, като на края на обучението журито награди проекта му с първо място.

11-класникът се класира на трето място на Националния пролетен турнир по информационни технологии във Велико Търново. Елена Кикьова от 10 ж клас зае пърото място, а съучениците й Евелин Тодоров и Кирил Илиев отнесоха специалната награда на журито. Техен ръководител е Дарина Брънчева – старши учител по информатика.