На Великден Евгени Стателов се завърна с поредно завоевание от Санкт Петербург, където българският отбор по химия успя да спечели и злато

Зрелостникът от ЕГ „Пловдив” Евгени Стателов спечели сребърен медал от Международната Менделеевска олимпиада по химия в Санкт Петербург. 12-класникът бе част от българския отбор в престижното състезание. С 23 теоритичини и 2 експериментални задачи, свързани с аминокиселини, трябвало да се справят нашите състезатели. България участва в Менделеевската олимпиада от 2004 г. Досега страната ни винаги е получавала отличия, но на Великден участниците се завърнаха с щастливата новина за най-високото сред тях. А това е златният медал за възпитаника на Националната природо-математическа гимназия Камен Петров. Отборът завоюва още един сребърен медал, освен този на Евгени, и грамота.

„Битката беше оспорвана. Никъде не се публикуват задачи, с които да се подготвим. Просто трябва от всичко да знаем по нещо, но да го знаем на сравнително високо ниво”, коментира Евгени при пристигането си.

“Децата са изключително талантливи и наистина полагат много труд, затова постигат успех”, похвали представянето на българските ученици гл.ас. Даниела Цекова. Според доц. Христо Чанев самоусъвършенстването е основното, което ги движи напред.

Евгени Стателов e миналогодишен носител на сребърен медал от Международната олимпиада по химия, като част от българския национален отбор. Интересът му към химията започва още с първите часове по предмета в седми клас, когато за първи път се среща с тази наука. Оттогава започва да се подготвя за кръговете на националната олимпиада  по химия, като разчита на помощта на учители в училище, а по-късно и на преподаватели от Химическия факултет на ПУ. Като осмокласник печели  второ и трето място от националното състезание по ключови компетентности по природни науки, а година по-късно става първи на националния кръг на олимпиадата по химия. Миналата година са и първите му международни изяви и на две от тях печели сребърен медал – на Международната олимпиада по химия в Братислава и Прага, и на Международната Менделеевска олимпиада в Беларус, откъдето взима и  награда за най-добро представяне на практичекия кръг. От Европейското състезание по природни науки през 2017 година в Копенхаген Евгени се завръща с бронзов медал. Амбицията му е да учи химия в Германия или Австрия, за да има възможност да се срещне със специалисти в тази област, а след това да приложи знанията си в България, когато се завърне от следването.