dav

Край на двойните чинове според новата наредба за физическата среда, публикувана за обществено обсъждане, обособява се и езикова лаборатория

От началото на тази учебна година децата от начален курс в ОУ “Димитър Талев” имат и зони за отдих в модернизираните класни стаи.

В класните стаи на учениците от първи до четвърти клас ще бъдат обособени зони за отдих, в които малчуганите да почиват от уроците и да играят. Това става ясно от проекта на наредбата за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, който е публикуван за обществено обсъждане. Бележки и становища се изпращат до 25 март.

Когато зоната за отдих за децата от начален етап е част от класната стая, тя трябва да обхваща поне 1/3 от цялото пространство, без да надвишава половината от него. В нея за почивката на децата трябва да бъдат осигурени масички и столове поне за петима. Предвижда се в тези зоните да има и рафтове с книги и занимателни игри като пъзели и домино. Ако класната стая не е достатъчно голяма, зоната за отдих може да бъде разположена в отделно помещение с 13-15 места. В него училището трябва да е осигурило мека мебел, аудиовизуална техника, както и сектор за игри с меки дюшеци или постелки.

Мебелировката в класните стаи също ще претърпи промяна. Слага се край на двойните чинове и всяко хлапе ще сяда на индивидуален чин или масичка и стол, към които да има място за учебниците. По стените трябва да бъдат разположени постери, макети и други пособия, свързани с изучаваните учебни предмети.

С предложените промени в наредбата всички класни стаи от 1-ви до 12-и клас трябва да бъдат оборудвани с бели дъски.

Максималният брой на паралелките за прогимназиален, първи и/или втори гимназиален етап се определя от броя на класните стаи в училището за съответния етап, като броят на кабинетите не може да бъде по-малък от 70 % към общия брой на паралелките.

За обучението на учениците по химия, физика, биология, технологии и предприемачество, информационни технологии, чужд език, музика и изобразително изкуство също трябва да бъдат осигурени кабинети, оборудвани със съответните уреди и пособия. За първи път с наредбата се обособява „езикова лаборатория“, в която се предвижда да има мултимедиен прожектор или интерактивен екран, звукопроизвеждаща техника, достъп до интернет, Pinwand, flipchart и куфарчета за тях. Там ще се водят часове по разширена и профилирана подготовка, както и заниманията по чужд език по професията. За обучението по технологии и предприемачество трябва да има осигурени поялници, шевна машина, готварска печка с фурна и котлони, абсорбатор, хладилник, принтер, скенер, достъп до интернет, мрежово оборудване. Специализираните кабинети не трябва да бъдат повече от 30% от класните стаи. В училищните дворове ще могат да бъдат организирани кабинети на открито или лаборатории.

Що се отнася до промените, касаещи детските градини, в наредбата се предвижда да бъдат отделени природни кътове с лехи, в които хлапетата да засаждат зеленчуци, билки и цветя. В природния кът ще се провеждат допълнителни форми на обучение. За кътовете могат да бъдат закупени градински комплекти и инструменти, както и да се разположат пейки за наблюдение и хранилки за птици, маси за експерименти и игри.

В срок до 10 години физическата среда на детските градини, училищата и центровете за подкрепа на личностното развитие трябва поетапно да се приведе в съответствие със заложеното в наредбата.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.