С концерт на откритата сцена в двора, ученици,  учители и родители празнуваха 90-годишнината от създаването на школото

„Знанието сила е голяма, знаем всички от Антим. Следваме повелята му свята, знаем, че ще победим“. Така започва химнът на ОУ „Екзарх Антим I“, което снощи отбеляза 90-годишнината от основаването си.

Децата се върнаха назад във времето, за да възкресят историята на школото, което отваря врати на 7 октомври 1930 година. Било е затворено за кратко само през Втората световна война, когато сградата е била ползвана за болница.

„Днес е празник на началото, на вярата, че ще се справим успешно с трудностите. Празникът на нашето училище се превръща в личен празник за всеки от нас“, обърнаха се към гостите облечените в униформи деца от сцената и не без гордост обявиха достиженията си – награди от олимпиади и състезания, мултимедийни презентации; участие в клубове и ателиета; училищен вестник, книжки с лично творчество и изложби, активно действащ ученически съвет.

Волята на първия български екзарх и председател на първото Велико Народно събрание е след смъртта му покъщнината и имотите му да бъдат предоставени на училището и църквата.

„Тези 90 години са преди всичко отговорност. Не мога да не съм щастлива, че в последните години училището бележи значителен напредък, за кратко време внедри технологиите, а от тази година имаме паралелка 5-класници, които се обучават по модела 1:1. Успешно въведохме Монтесори педагогиката и тази година по нея работят първолаци и ученици във втори клас. Предстои изграждането и на STEM център “, каза директорът на ОУ „Екзарх Антим I” Катерина Василева. Като доказателство, че вървят по верния път, тя посочва партньорството с родителите. Семейства на бивши възпитаници на училището изпратили поздравителни адреси по повод юбилея, за да благодарят за това, че „Eкзарх Антим I“ е създало знаещи и можещи млади хора.

Мажоретният състав училищната вокална група се погрижиха за доброто настроение на гостите на празника.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.